Dit kan je verwachten in de aanloop naar Pasen

23 maart 2021, 07:20

Actueel
Pasen, Paasdagen, regenmeter Paaseitjes Foto: Henk Luntz

De paasdagen verschijnen weer aan de horizon en veel mensen willen al weten welk weer wordt verwacht. De verwachting is nog enigszins onzeker, maar toch valt er al het één en ander te zeggen over het weer tijdens Pasen. In dit artikel lees je wat de eerste verwachting voor Pasen is.

De paasdatum is elk jaar anders. Pasen begint namelijk altijd op de eerste zondag na de eerste volle maan aan het begin van de astronomische lente. De lente is inmiddels begonnen en de eerstvolgende volle maan is zondag 28 maart. Dat betekent dat het zondag 4 en maandag 5 april Pasen is. Het is nog te ver weg om een duidelijke uitspraak te doen over het paasweer, maar de kans op bevroren paaseitjes of kletsnatte dagen is klein.

De verwachting is dat de temperatuur tijdens de paasdagen heel redelijk is voor de tijd van het jaar. Er worden volgens de eerste berekeningen temperaturen verwacht van 11 graden in het noorden, 13-14 in het midden tot 15 graden in het zuiden en zuidoosten. Het weerbeeld laat geregeld zon zien en de kans op regen is niet heel groot.

Het is echter nog veel te vroeg om hier in detail op in te gaan en de verwachting zal ook zeker nog wijzigen. De details voor het weerbeeld in de aanloop naar Pasen en tijdens de paasdagen volg je via het meest uitgebreide weerbericht van Nederland.

Pasen, Paasdagen
Foto: Marinette Raaijmakers
Pasen, Paasdagen Foto: Marinette Raaijmakers

Foto: Marinette Raaijmakers

Hogere temperaturen in aanloop naar Pasen

Temperaturen op uitgebreide schaal boven 10 graden zijn er deze maand nog niet veel geweest, maar daar komt verandering in. Vandaag wordt het 10 graden op de Wadden en 12 13 graden in het zuiden en zuidoosten. Daarmee is de temperatuur heel normaal voor eind maart. Woensdag en donderdag is het met 12 tot 15 graden nog wat zachter. Het weerbeeld laat geregeld de zon zien en het is droog.

Aan het eind van deze week trekken enkele buien over het land. De temperatuur is dan ook wat lager en met name zaterdag is het minder warm met maxima van 7-10 graden. Vanaf Palmzondag wordt het duidelijk warmer. In de week voor Pasen worden maxima van 15 tot 20 graden verwacht. De zon schijnt geregeld en de neerslagkansen zijn een groot deel van de week klein.

Warmste en koudste paasdagen

De warmste paasdagen werden in 2011 gemeten. De gemiddelde temperatuur over beide paasdagen op 24 en 25 april was 24,95 graden. In 2019 was Pasen ook laat en gemiddeld was het op 21 en 22 april 24,45 graden. Vorig jaar was eerste paasdag op 12 april warm met 23,0 graden in De Bilt. Op paasmaandag werd het niet warmer dan 11,1 graden en gemiddeld was het over beide paasdagen 17,05 graden.

De koudste Pasen werden in 1964 genoteerd. Op 29 en 30 maart werd het gemiddeld niet warmer dan 4,2 graden. Ook in 2013 was het koud met Pasen. Op 31 maart werd het 4,3 graden en op 1 april 7,5 graden. Gemiddeld was het 5,9 graden. Ook Pasen 2008 was met gemiddeld 5,9 graden aan de koude kant. Gemiddeld is het, volgens de klimaatnormaal 1991-2020, met Pasen 13,6 graden.

Foto: Henk Luntz

Rico Schröder

Rico Schröder

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven