Teruglezen live-blog: gladheid door ijzel in midden en noorden van het land

23 december 2021, 12:06

Gladheid
IJzel en ijsregen in december 2021. Foto: Matthijs van der Linden

Ging je vanochtend de weg op in het noorden of in het midden van het land dan was het goed oppassen voor gladheid. Regen op een bevroren ondergrond veroorzaakt regionaal verraderlijk gladde wegen. Hiervoor gold code oranje. Hieronder kun je ons live-blog teruglezen en een video bekijken.

13:10 Gladheid bijna voorbij - sluiting live-blog

De gladheid is bijna overal voorbij. Alleen in Groningen en Drenthe komt lokaal nog ijzel voor, maar dat is snel verleden tijd. In onderstaande video blikken we terug en vooruit op de kerstdagen.

Je blijft komende dagen op de hoogte via de waarschuwingen en ons weerbericht.

12:06 Gladheid beperkt zich tot noordoosten

Zoals op de radar te zien is beperkt de neerslag zich meer tot het noordoosten van het land. Ook de wegdektemperaturen gaan geleidelijk de goede kant op. Maar het kan nog wel 1-2 uur lokaal glad zijn.

Waarschuwing 23 december 2021 1200
Waarschuwing 23 december 2021 1200

11:03 Beelden uit Nunspeet

Glibberen door ijzel
Glibberen door ijzel
IJzel in Nunspeet
IJzel in Nunspeet
IJsregen in Nunspeet
IJsregen in Nunspeet
IJzel op brievenbus
IJzel op brievenbus

Foto's: Matthijs van der Linden

10:46 Strooiwagens volop in actie

De strooiwagens blijven strooien zolang de wegdektemperaturen onder het vriespunt liggen. Er is duidelijk verschil te zien tussen gestrooide wegen en de wegranden waar ijsvorming optreedt. Op sommige snelwegen is een snelheidsbeperking ingesteld en mag maar 50 km/uur worden gereden.

Strooiwagen in actie bij Harderwijk
Strooiwagen in actie bij Harderwijk

Foto: Matthijs van der Linden

10:19 Verwachting komende uren

De gladheid door ijzel concentreert zich komende uren op het oosten en noordoosten van het land. Ten zuiden van een lijn van het westen van Flevoland naar de Achterhoek zijn de grootste problemen inmiddels voorbij, doordat het droog is geworden en in het westen zijn de wegdektemperaturen boven nul gekomen.

Ten noorden van de lijn liggen de wegdektemperaturen waarschijnlijk nog tot begin van de middag onder het vriespunt en daarbij regent het langdurig. Dit leidt tot gladde wegen. Ook op plaatsen waar gestrooid is kan het verraderlijk glad zijn.

10:10 In Utrecht wordt nog gestrooid

De snelwegen in de provincie Utrecht krijgen een vers laagje zout. Foto: Matthijs van der Linden.

Strooien vanwege gladheid door ijzel op 23 december 2021
Strooien vanwege gladheid door ijzel op 23 december 2021

9:45 Wegdektemperatuur stijgt maar langzaam

In het westen loopt de temperatuur van het wegdek langzaam op. De gladheidskansen in Noord-Holland en Zuid-Holland nemen daardoor af. Landinwaarts zijn de wegdektemperaturen op grote schaal nog onder het vriespunt. In het oosten en noordoosten kan de gladheid tot het begin van de middag aanhouden.

wegen945

9:07 Steeds meer ongelukken

Als je niet op de weg op hoeft, doe het dan voorlopig niet in het noorden en midden van het land. Er gebeuren inmiddels steeds meer ongelukken.

8:40 Fors regengebied veroorzaakt grootschalige gladheid

Op de neerslagradar hierboven zien we nu een groot neerslaggebied boven het noorden en midden van het land. Op veel plaatsen ligt de wegdektemperatuur nog ver onder het vriespunt en door de aanhoudende neerslag wordt het spekglad. Ook op wegen waar gestrooid wordt is het verstandig om voorzichtig te zijn, want de regen verdunt het aanwezige strooizout. In Noord-Holland en Zuid-Holland beginnen de wegen regionaal wel te ontdooien. De temperaturen zullen vanochtend vanuit het zuidwesten traag oplopen tot boven het vriespunt.

Ga je vanochtend ten noorden van de grote rivieren de weg op, pas dan heel goed op!

8:25 Heuveltje

Ook voor voetgangers is het oppassen geblazen. Juist de stoepen liggen er spekglad bij en dan is een hellinkje al genoeg om een eindje te glijden.

8:08 Spekglad!

En zo ziet het er nu in Eelderwolde (Groningen) uit. Flinterdun laagje ijs op de klinkers, maar daarmee wel gelijk verraderlijk glad.

7:44 Regen is sneller dan opwarming

De regen die over het land trekt is de voorbode van zachte lucht. De neerslag gaat echter sneller dan de zachte lucht en nog iets langer duurt het voor de wegen zijn opgewarmd tot boven het vriespunt. Op dit moment is vooral in Noord-Holland en Flevoland sprake van ijzel, maar de omringende provincies volgen snel.

7:15 Code oranje

Er geldt nu code oranje in verband met de ijzel.

Code oranje ijzel
Code oranje ijzel

7:05 Wegen zijn nog heel koud en er komt meer neerslag aan

Op de radar is goed te zien dat een grote neerslagzone vanuit het westen het land in trekt. In het noorden is de afgelopen uren al regen gevallen. Dit alles bij wegdektemperaturen die nog flink onder het vriespunt liggen. Kortom: daar waar regen valt op een bevroren ondergrond kan het vanochtend spekglad worden.

Wegdektemperaturen 23 december 7:00 uur
Wegdektemperaturen 23 december 7:00 uur

7:00 Verwachting voor vanochtend

Na een koude nacht met op uitgebreide schaal lichte vorst trekt vanochtend regen over het noorden en midden van het land. Hierdoor kan het plaatselijk erg glad worden, vooral op lokale wegen en in woonwijken die niet gestrooid zijn. De regen valt in eerste instantie op een bevroren ondergrond en daardoor ontstaat ijzel. Ook op doorgaande wegen die gestrooid zijn kan het na enige tijd glad worden, doordat bij aanhoudende regen het zout van de wegen spoelt.

In de tweede helft van de ochtend zal de gladheid geleidelijk verdwijnen, omdat zachte lucht vanuit het zuidwesten het land in stroomt en de wegdektemperaturen stijgen tot boven het vriespunt. Als laatste verdwijnt de kans op gladheid aan het begin van de middag in Groningen. 

Morgen is het tijdelijk flink zachter. Lees meer daarover in dit bericht.

Hoofdfoto: Jannes Wiersema

Jaco van Wezel

Jaco van Wezel

Meteoroloog en redacteur

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven