Kans op zeer krachtige tornado in zuiden VS

22 april 2020, 17:40

Buitenland
ANP-351331769-1-1240x600
ANP-351331769-1-1240x600
ANP-351331769-1-1240x600

Het zuiden van de Verenigde Staten krijgt woensdag te maken met zware onweersbuien. Hierbij kunnen hagelstenen ter grootte van tennisballen vallen en is er kans op een zeer krachtige tornado.

Vooral de staten Texas, Oklahoma, Arkansas en Louisiana krijgen het te verduren, met name de regio’s rond Dallas en ten zuidoosten van Oklahoma City. Tijdens de buien kunnen er hagelstenen ter grootte van ruim 5 centimeter vallen. Ook is er een vrij grote kans op tornado’s en kan er zelfs een zeer krachtige tornado ontstaan.

Donderdag verplaatsen de buien zich naar de staten Alabama en Georgia. Ook in het noorden van Florida is er kans op zwaar onweer, waarbij ook hier de kans aanwezig is op grote hagelstenen en enkele tornado’s, maar het is nog onzeker hoe talrijk en zwaar de buien zullen zijn.

Tornadomaand

Tornado’s komen in deze tijd van het jaar vaker voor, zeker in ‘Tornado Alley’, een gebied in centraal Noord-Amerika waar veel tornado’s voorkomen. Texas bijvoorbeeld ligt in Tornado Alley, daar komen in april gemiddeld 28 tornado’s voor. Mei is de tornadomaand bij uitstek met gemiddeld 43 tornado’s in Texas. In de hele Verenigde Staten komen in april 155 tornado’s en in mei 276 voor.

Een paar dagen geleden werden Texas en Mississippi al getroffen door tornado`s.

Vanaf juni wordt het aantal tornado’s geleidelijk minder. Dat vooral in het voorjaar veel tornado’s voorkomen in de VS heeft te maken met de grote temperatuurverschillen tussen noord en zuid. Na de winter kan ijskoude en droge lucht vanaf de Noordpool nog regelmatig het zuiden bereiken. Daar botst deze lucht op vochtige tropische lucht vanaf de Golf van Mexico en droge warme lucht uit Mexico. Op de plek waar deze drie luchtsoorten botsen kunnen hevige buien met tornado’s ontstaan. In de zomer zijn de temperatuurverschillen veel minder groot. Ook het noorden is dan namelijk flink opgewarmd.

Foto: EPA

ANP/Weeronline

ANP/Weeronline

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven