Uitzonderlijke winterdroogte in Frankrijk, recordlang geen regen

22 februari 2023, 11:15

Droogte
Afgelopen zomer was al sprake van ernstige droogte in Frankrijk. Foto: ANP/EPA/SEBASTIEN NOGIE

Frankrijk beleeft de langste winterperiode zonder noemenswaardige regen ooit gemeten. Volgens Météo France viel er sinds 21 januari over het hele land minder dan een millimeter per dag, waardoor de bodem uitzonderlijk uitgedroogd is voor de tijd van het jaar.

Het aantal dagen zonder regen in de winter is in Frankrijk 'nooit eerder gezien' sinds het bijhouden van de neerslagrecords in 1959, aldus de nationale weerdienst. Dinsdag waren dit 31 dagen zonder regen. Aan de droge periode komt woensdag naar verwachting een einde, aangezien het in het zuiden van het land gaat regenen.

De omstandigheden komen overeen met die van half april en vooral het zuiden van Frankrijk is zwaar getroffen. Het land gaat sinds de zomer van 2021 gebukt onder een langdurige droogte. Sinds augustus 2021 is er in alle maanden behalve december 2021, juni 2022 en september 2022 te weinig regen gevallen.

Naast het gebrek aan regen ligt er in de bergen ook minder sneeuw dan normaal voor deze tijd van het jaar. De periode van september tot maart is cruciaal voor het aanvullen van de watervoorraden uit gesmolten sneeuw, aldus de weerdienst. Daarnaast is het in Frankrijk al twaalf maanden op rij warmer dan gemiddeld. Het is de eerste keer sinds het begin van de temperatuurregistratie in 1947 dat zo'n lange reeks van bovennormale maandelijkse gemiddelde temperaturen werd gemeten.

ANP

ANP

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven