Windstoten teisteren carnavalsoptochten dit weekend

Windstoten teisteren carnavalsoptochten dit weekend

Aangemaakt: 22 feb 2020, 07:27 uur

Carnavalsvierders moeten dit weekend rekening houden met forse windstoten en ook regent het langdurig en hard. Vandaag is het in het hele land onstuimig met vooral in de kustprovincies kans op zware windstoten. Morgen neemt de wind in het noorden en midden af, maar juist het zuiden krijgt te maken met nog meer wind dan vandaag. Zware windstoten van ruim 90 km/uur teisteren de carnavalsoptochten en kunnen praalwagens beschadigen.

Deze zaterdag is het onstuimig met landinwaarts een vrij krachtige tot krachtige zuidwestenwind. In de kustprovincies waait het krachtig tot hard (6-7 Bft.) en in het noordwestelijk kustgebied is het stormachtig (8 Bft.). Vanochtend is het grijs en valt op veel plaatsen af en toe regen. In Limburg is begin van de ochtend de zon nog even te zien.

Vanmiddag valt ook in de carnavalsgebieden zo nu en dan wat regen. Daarbij waait een vlagerige zuidwestenwind met kans op windstoten van 50 tot 70 km/uur. In Zeeland kunnen de windstoten lokaal oplopen tot 80 km/uur. Met 11 à 12 graden is het flink zachter dan de 7 graden die gebruikelijk is in deze tijd van het jaar. Toch voelt het door de wind en regen guur aan.

Lees verder onder foto

Carnaval met wind en regen

Zondag kletsnat met kans op zware windstoten

De carnavalszondag valt in het water. Het regent langdurig en tijdelijk ook hard. De meeste neerslag valt juist ten zuiden van de grote rivieren. Op grote schaal wordt zo’n 20-30 mm regen verwacht. Ondanks de regen wordt het zeer zacht met 10-12 graden.

De dag begint nog met relatief weinig wind, maar al snel in de ochtend wakkert de wind in het zuiden flink aan. In Noord-Brabant en Limburg komt aan het begin van de middag een vrij krachtige tot harde westen- tot zuidwestenwind te staan (5-7 Bft.) en in Zeeland gaat het hard tot stormachtig waaien (7-8 Bft.). Er is kans op (zware) windstoten van 65-85 km/uur. In Zuid-Limburg, het westen van Noord-Brabant en in Zeeland zijn zware windstoten tot 95 km/uur mogelijk. Tweede helft van de middag en in de avond zwakt de wind weer af.

Lees verder onder foto

Onstuimig carnaval

Maandag en dinsdag minder wind bij carnavalsoptochten

Carnavalsoptochten die maandag of dinsdag worden gehouden hoeven met minder wind rekening te houden. In Noord-Brabant en Limburg staat maandag een matige zuiden- tot zuidwestenwind. Er zijn windvlagen van 40 tot 70 km/uur mogelijk. Zeeland krijgt een matige tot (vrij) krachtige zuidwestenwind en maakt kans op windstoten van 50 tot 75 km/uur. Het blijft zacht met maandag 11 tot 13 graden. Het is bewolkt en af en toe valt er wat regen.

Dinsdag is er naast buien ook af en toe ruimte voor de zon. De wind waait met vergelijkbare kracht als maandag, maar wel uit het westen in plaats van het zuidwesten. Het wordt met 9 à 10 graden iets minder zacht.

Blijf op de hoogte via ons actuele Weerbericht Nederland

Foto’s : ANP

Door: Jaco van Wezel