Maandverwachting: komt Koning Winter in januari op bezoek?

31 december 2019, 16:54

Maandverwachting
Maandverwachting-weer-januari-e1576660650692
Maandverwachting-weer-januari-e1576660650692
Maandverwachting-weer-januari-e1576660650692

Januari is de wintermaand bij uitstek, maar ook komende maand is de kans op zacht weer groot. De weermodellen voorzien vooral westen- tot zuidwestenwinden die meestal zachte lucht aanvoeren. Toch is de kans op hogedrukinvloeden groter dan in december en dat betekent dat de kans op heldere vorstnachten wel toeneemt. Tijdelijke schaatspret op natuurijs is dus wel mogelijk.

Januari is normaal gesproken de koudste maand van het jaar met een gemiddelde maandtemperatuur van 3,1 graden. Daarbij is het overdag gemiddeld een graad of 5 en liggen de minima rond het vriespunt. Naar verwachting wordt januari dit jaar ongeveer een graad warmer dan gebruikelijk. De wind waait vaak uit het westen tot zuidwesten en daarmee wordt milde lucht aangevoerd.

Dit-wordt-het-weer-in-januari-infographic
Dit-wordt-het-weer-in-januari-infographic

De kans op nachtvorst is dus kleiner dan gebruikelijk, maar in januari zijn een paar nachtelijke opklaringen al voldoende om de temperatuur te laten dalen tot onder nul. De kans op ijsdagen, waarop het de hele dag blijft vriezen, is bij zuidwestelijke winden zeer klein.

Vaak bewolking, wind en regen

De westen- tot zuidwestenwinden voeren niet alleen milde lucht aan, maar brengen ook bewolking, wind en regen met zich mee. Daar waar de winter het laat afweten krijgen we er herfstweer voor in de plaats. Toch zijn er duidelijke signalen dat de aanvoer van depressies vanaf de oceaan in januari soms staakt. Onder invloed van een hogedrukgebied kan dan een serie droge en zonnige dagen volgen, waarbij het vooral tijdens de nachten (flink) kan vriezen.

Gemiddeld over het land wordt ongeveer een normale hoeveelheid neerslag van 73 mm verwacht. De kletsnatte dagen zullen de droge dagen compenseren.

Regen-en-wind-in-januari
Regen-en-wind-in-januari

Ook in gemiddeld te zachte maanden wordt soms geschaatst

Deze eeuw is al vaker gebleken dat ook in een zachte januari kortstondige schaatspret mogelijk is. Vorig jaar werd zacht weer in de tweede helft van de maand tijdelijk ingeruild voor winterkou met sneeuw en beperkte schaatspret. Ook in 2016 was het zacht in januari, maar een paar nachten met matige vorst resulteerden in ijspret op enkele natuurijsbanen.

Wil je geen maandverwachting missen? Schrijf je dan in voor de gratis Weeronline nieuwsbrief.

Foto’s: ANP

Jaco van Wezel

Jaco van Wezel

Meteoroloog en redacteur

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven