Neerslagtekort weer opgelopen door droge septembermaand

22 september 2020, 11:28

Droogte
93a7db0d-droogte-anp-robin-utrecht-1280x600
93a7db0d-droogte-anp-robin-utrecht-1280x600
93a7db0d-droogte-anp-robin-utrecht-1280x600

Als gevolg van het droge en zonnige weer is het neerslagtekort in Nederland deze maand weer opgelopen. Gemiddeld over het land gaat het momenteel om 247 millimeter.

September verloopt tot nu toe behoorlijk droog. In de afgelopen twee weken viel op de meeste plaatsten weinig tot geen neerslag. De eerste week van de maand regende het wel, maar de regionale verschillen waren groot. In Zeeland, Brabant en Limburg viel tot nu toe slechts 2 tot 12 millimeter, terwijl dat in de noordelijke helft van het land 20 tot 50 millimeter was.

Vanwege die grote verschillen, loopt ook het droogtetekort in het land uiteen. Zo is er in Zeeland, delen van Brabant, grote delen van Limburg en het zuiden en oosten van Gelderland op veel plaatsen sprake van een tekort van meer dan 300 millimeter en hebben delen van Noord-Holland, Flevoland en Drenthe een tekort van circa 150 millimeter.

Natter weer op komst

De verwachting is dat het de komende dagen gaat regenen, het meest in het westen. Daar valt tot volgende week dinsdag waarschijnlijk zo’n 30 tot 50 millimeter regen. In het zuiden en oosten kunnen ze 12 tot 20 millimeter neerslag tegemoet zien. De regen is goed nieuws voor het neerslagtekort. Dat zal gemiddeld over het land vermoedelijk dalen naar 225 tot 230 millimeter.

Wil je weten wanneer deze regen gaat vallen? Lees dan het meest uitgebreide weerbericht van Nederland.

Foto: ANP / Robin Utrecht

Bekijk hieronder de meest relevante video’s over het weer

ANP/Weeronline

ANP/Weeronline

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven