Weekend weer: koude Pinksteren met buien

21 mei 2021, 07:30

Persoon fietst door een zware bui met paraplu. Foto: Ton Wesselius

Ook tijdens het komende lange pinksterweekend hoeven we op warm weer niet te rekenen. Met maxima tussen 12 en 16 graden is het koud voor eind mei. Temperaturen van circa vijf graden hoger zijn gebruikelijk. Zaterdag en waarschijnlijk ook maandag is het ronduit nat. Zondag houden we het ook niet helemaal droog, maar schijnt ook regelmatig de zon.

Het pinksterweekend start onstuimig met vandaag aan de kust een harde tot soms stormachtige (windkracht 8) zuidwestenwind en zware windstoten. Ook is kans op buien. Voor meer details over het weer van vandaag lees je het meest uitgebreide weerbericht van Nederland.

Zaterdag buiig en eerst nog veel wind

Ook zaterdag is het nog onstuimig met veel buien en veel wind. Aan zee is de zuidwestenwind krachtig tot hard, windkracht 6-7. In de middag neemt de wind geleidelijk wat af. Met 12-14 graden is het koud voor de tijd van het jaar. Maxima van 17 graden aan de kust tot ruim 20 graden in het zuidoosten zijn gebruikelijk eind mei. 

Zondag waarschijnlijk prima dag om er op uit te trekken

Zondagmiddag is het met 13 graden op de Waddeneilanden tot 15 graden in Limburg iets warmer dan zaterdag. Een paar buien zijn zeker mogelijk, maar met een beetje geluk zijn die vooral voor de vroege ochtend. In de middag zullen er ook mooie droge perioden met zon zijn. De wind is meest matig en waait uit het zuidwesten.

In de zon en uit de wind kan het dan heel aangenaam zijn, maar smeer jezelf wel in met zonnebrandcrème. De zonkracht is tijdens de eerste helft van de middag 5 à 6. Een onbeschermde huid kan dan in 20-40 minuten al verbranden. 

Maandag eerst regen dan buien

Op pinkstermaandag is het waarschijnlijk weer een stuk natter dan op zondag. De dag start bewolkt en regenachtig. In de middag wordt het weerbeeld meer een afwisseling van buien en zonnige momenten. De temperatuur blijft ondermaats met 13-14 graden aan zee en 16 graden in het zuidoosten.

Ook de dagen daarna blijft het buiig en koud voor de tijd van het jaar. Pas richting het volgende weekend lijkt het iets warmer te worden en neemt ook de kans op een droger weertype toe.

Wil jij regelmatig de belangrijkste weerinformatie in je mail. Schrijf je dan in voor onze gratis Weeronline nieuwsbrief!

Dit weekendbericht is tot stand gekomen in samenwerking met Upday

Foto: Ton Wesselius

Johnny Willemsen

Johnny Willemsen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black