Midden februari was het recordwarm

21 februari 2024, 11:15

Records
Zacht midden van februari. Foto: Jolanda Bakker.

In de periode van 11 tot en met 20 februari was het recordwarm in De Bilt met gemiddeld 9,5 graden tegen 4,1 normaal (over de periode 1994-2023). Het oude record voor het midden van februari stond op 9,0 graden en werd gemeten in 1998.

De top 10 over de periode van 11 tot en met 20 februari bestaat voor een groot deel uit recente jaren. Vijf jaren uit deze eeuw staan in de top 10 en daarnaast zien we ook 1995 en 1998 nog terug als jaren uit de huidige klimaatperiode. Dit is tekenend voor de opwarming van het klimaat. In de winter krijgen we steeds vaker te maken met zeer zacht weer.

Vaak gaat zeer zacht weer in de wintermaanden samen met veel bewolking, regen en wind. Hierdoor voelt het dan vaak kouder aan dan de thermometer doet vermoeden. Ook in de afgelopen tien dagen was dat het geval. De nachten verliepen door de aanwezigheid van bewolking en wind bijzonder zacht. Op 15 februari lag de minimumtemperatuur zelfs boven 10 graden, met 10,7 graden in De Bilt. In de nacht en ochtend regende het daarbij flink.

Overdag werd het vrijwel dagelijks 10 graden of meer in De Bilt. Alleen op 13 februari niet, toen werd het maximaal 9,6 graden. De dagen daarna stroomde weer zeer zachte lucht ons land binnen.

Recordwarme 15 februari

In de middag van 15 februari kregen we de zon af en toe te zien en schoot de temperatuur omhoog. Het voelde toen wel eventjes lenteachtig aan. Het werd toen 15,5 graden in De Bilt, dat betekende de eerste officiële lentedag en de warmste 15 februari ooit gemeten. Het warmst werd het die dag in Woensdrecht met 18,0 graden. Niet eerder was het op 15 februari ergens in ons land zo warm en het was ook voor het eerst dit jaar dat lokaal de 15 graden werd overschreden.

Jaco van Wezel

Jaco van Wezel

Meteoroloog en redacteur

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven