Neerslagtekort in Noord-Italië, kanalen Venetië vallen droog

21 februari 2023, 13:00

Droogte
De kanalen in Venetië vallen bijna helemaal droog. Foto: ANP / EPA/ Andrea Merola

Weken van droog winterweer in Noord-Italië leiden nu al tot zorgen voor de aanstaande zomer. In de afgelopen weken viel veel minder regen of sneeuw dan gebruikelijk waardoor de regio Veneto nu al een neerslagtekort heeft. In Venetië, waar normaal gesproken overstromingen de grootste zorg zijn, zijn kanalen zelfs helemaal droog gevallen. Ook het waterpeil in het Gardameer is tot een dieptepunt gedaald.

In Veneto viel deze maand gemiddeld slechts een halve millimeter neerslag. Dat is fors minder dan de gebruikelijke 60 millimeter die normaal gesproken valt in een februarimaand. Daarnaast is ook in de Alpen een stuk minder sneeuw gevallen dan normaal. Als de rest van de winter ook zo droog verloopt kan dat grote gevolgen hebben voor de droogte in de lente- en zomermaanden.

Klimaatexperts van het Italiaanse wetenschappelijke onderzoeksinstituut CNR zeggen tegen Italiaanse media dat het neerslagtekort al sinds de winter van 2020-2021 steeds verder groeit en dat er in feite 500 millimeter neerslag nodig is voor herstel. Dat komt neer op zo'n 50 dagen regen.

Smeltwater

Die neerslag lijkt voorlopig niet te komen: de komende weken wordt opnieuw weinig tot geen neerslag verwacht in Venetië en omstreken en dus is de kans groot dat de droogte voorlopig aanhoudt. Wel kan er komend weekeinde wat sneeuw vallen in de Alpen maar dit zal voornamelijk aan de noordkant zijn. Dit smeltwater gaat naar het noorden en oosten van Europa en niet richting Italië.

Er is ook enigszins goed nieuws. De seizoensmodellen wijzen nu op een natter verloop van de maand maart in de Alpen en Noord-Italië.

ANP/Weeronline

ANP/Weeronline

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven