RWS sluit stormvloedkering Ramspol bij Kampen om naderende storm

21 december 2023, 12:45

Overstromingen
Met de opblaasbare dam wordt het Ketelmeer van het Zwarte Meer afgesloten. Foto: ANP / REMKO DE WAAL

Rijkswaterstaat (RWS) sluit donderdagmorgen de opblaasbare stormvloedkering Ramspol in de buurt van Kampen, aldus een woordvoerder van de waterbeheerder. Dat gebeurt omdat storm Pia het water in het IJsselmeer naar verwachting hoog zal gaan opstuwen. De Ramspolkering sluit het Zwarte Meer bij Overijssel af van het Ketelmeer.

De Ramspolkering is de enige opblaasbare balgstuw ter wereld die dienstdoet als stormvloedkering. In opgeblazen staat vormt de kering een barrière van 10 meter hoog en 240 meter lang. Als de stuw wordt opgeblazen, gaat het Ramsdiep dicht voor de scheepvaart.

De storm raast uit noordwestelijke richting over het IJsselmeer en de kust. Rijkswaterstaat sluit daarom donderdagmiddag de Hollandsche IJsselkering bij Krimpen aan den IJssel. De keersluis Ravenswaaij in het Amsterdam-Rijnkanaal is al dicht. Naar alle waarschijnlijkheid gaat donderdagavond ook de Oosterscheldekering dicht. Dan wordt ook de kier in de Haringvlietsluizen gesloten. Waterschap Noorderzijlvest sluit de coupures bij de haven in Delfzijl tegen het hoge water op de Waddenzee.

Waterschappen stellen dijkbewaking in

Veel waterschappen langs de kust, het IJsselmeer en de Waddenzee stellen donderdag dijkbewaking in vanwege de storm in combinatie met hoogwater. Bij sommige waterschappen zijn vrijwillige dijkwachters opgeroepen, omdat de dijken-inspecteurs van de schappen hun handen al vol hebben. Op allerlei plaatsen worden doorgangen in dijken en kades (coupures) en keersluizen gesloten en Rijkswaterstaat sluit stormvloedkeringen.

Waterschap Drents-Overijsselse Delta laat de dijken rond de Kampereilanden in de monding van de IJssel bewaken. In Noord-Holland wordt de coupure bij Den Oever gesloten met schotbalken. Als dat niet gedaan zou worden, zou zeewater het dorp in stromen, aldus hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. De Sassluis bij Enkhuizen is gesloten en dat blijft zo tot na nieuwjaar, omdat het steeds hoogwater blijft.

Op Texel zijn maatregelen bij de gemalen genomen. Rijkswaterstaat sluit donderdagavond de coupure op Vlieland. De stormvloeddeuren van de grote zeesluis bij Farmsum in Groningen gaan dicht en de veerdam in Holwerd is vanaf 23.00 uur gesloten voor alle verkeer.

Waterschap Hollandse Delta plaatst donderdagmiddag vloedschotten in Goudswaard in de Hoekse Waard. Dat gebeurt ook onder de Van Brienenoordbrug in Rotterdam. Er lopen dijkwachten op Voorne-Putten. Waterschap Scheldestromen in Zeeland heeft buitendijkse wegen afgesloten. Ook de Panoramaweg in Breskens is dicht.

ANP

ANP

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven