Kans op regionaal witte kerst nog steeds aanwezig

21 december 2021, 07:48

Kerstboom met sneeuw op takken en blauwe kerstbal

Een witte kerst in delen van het land behoort nog steeds tot de mogelijkheden, maar regen bij temperaturen ruim boven het vriespunt ook. Er zijn hierbij flinke verschillen per regio. Lees in dit artikel hoe de weersverwachting voor de kerstdagen er bij jou op dit moment uitziet.

Het weer in de aanloop naar kerst is heel duidelijk. Vandaag en morgen is het koud met zon en plaatselijk hardnekkige mist. Lokaal kan het tot een ijsdag komen met een maximumtemperatuur onder het vriespunt en in de nachten vriest het licht tot matig met minima van -2 tot -7 graden. 

Lees alles over ijsdagen.

Donderdag is het dankzij een zuiden- tot zuidwestenwind een stuk zachter dan vandaag en morgen. De temperatuur loopt gedurende de dag steeds verder op en af en toe kan het regenen. 's Middags is het nog 4-7 graden, in de avond stijgt het kwik naar 7-9 graden. Ook vrijdag is het verre van winters met 7-9 graden, veel wolken en af en toe regen.

Winterkou ligt op de loer 

Winterweer is op vrijdag wel in de buurt. De scheiding tussen zachte lucht en veel koudere lucht ligt net ten noorden van het land. In Denemarken en het uiterste noorden van Duitsland levert dit tijdens kerstavond sneeuw op bij temperaturen rond of net onder het vriespunt.

Hoe zien de kerstdagen eruit?

Voor kerst lopen de weersverwachtingen van verschillende weermodellen uiteen. Sommige modellen houden de scheidslijn tussen zachte lucht en koude lucht net ten noorden van Nederland. Andere verwachtingen geven deze scheidslijn juist precies boven Nederland. 

In het geval dat de scheidslijn noord van Nederland blijft, verlopen de kerstdagen zacht en bewolkt met regelmatig regen. Met de scheidslijn boven ons land kan het flink sneeuwen. Zelfs een sneeuwdek van 5-10 cm is dan goed mogelijk.

Een tussenweg behoorlijk ook tot de mogelijkheden. Hierbij valt in het noorden sneeuw, in het midden van het land een mix van regen en natte sneeuw en in Zuid-Nederland regen. In dit scenario kan de middagtemperatuur uiteenlopen van 0 graden in Groningen tot wel 9 graden in Zeeland en Zuid-Limburg.

Lees ook: wat is de koudste en meest witte kerst?

Kortom: qua witte kerst kan het nog alle kanten op, maar Noord-Nederland heeft wel betere papieren dan de zuidelijke helft van het land. Op droog en zonnig weer hoeven we met kerst in ieder geval niet te rekenen.

Volg de ontwikkeling ook in het meest uitgebreide weerbericht van Nederland.

Foto: Tiny Post

Author Image

Johnny Willemsen

Meteoroloog

Reageer via Facebook

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black