Code Oranje: zo heftig wordt storm Isha

21 januari 2024, 15:00

Storm
Zware windstoten. Foto: J. Wiersema

Storm Ischa nadert snel en komende nacht krijgen we storm en zware tot zeer zware windstoten. Lees hoe hard het bij jou gaat waaien en wanneer de wind afneemt.

Aan de kust neemt de wind later vanavond al flink toe en vanuit het westen gaat het regenen, maar het hoogtepunt van storm Isha valt in de tweede helft van de nacht en aan het begin van de ochtendspits. In het binnenland staat dan een krachtige tot harde wind en moeten we rekening houden met zware windstoten van 80 tot 90 km/uur.

De westelijke provincies, de gebieden rond het IJsselmeer en delen van Friesland krijgen een harde en tijdelijk een stormachtige wind. De windstoten kunnen dan pieken naar 90-95 km/uur.

Zwaarste windstoten in Noord-Holland

Aan de kust van Noord-Holland en op de Wadden stormt het een tijd (windkracht 9) en daar zijn zeer zware windstoten mogelijk van 100 tot 110 km/uur. In Noord-Holland kunnen ook wat verder van de kust zeer zware windstoten voorkomen van 100 km/uur en hiervoor geldt code oranje. Mogelijk komt het ook aan de kust van Friesland tot storm en zeer zware windstoten.

Zo zwaar worden de windstoten tijdens storm Isha
Zo zwaar worden de windstoten tijdens storm Isha

Storm trekt weg

Tijdens de ochtendspits begint de wind af te nemen. Halverwege de ochtend is de wind vrij krachtig tot krachtig met windstoten van 70-75 km/uur. Aan de noordkust waait het nog hard en kunnen windstoten voorkomen van 80 km/uur. Met het afnemen van de wind trekken ook de buien weg. Er zijn droge perioden en soms breekt de zon even door. Lokaal kan nog een bui ontstaan.

Opnieuw stormachtig

Dinsdagavond en in de nacht naar woensdag hebben we opnieuw te maken met een krachtige wind en gaat het in de kustgebieden hard waaien met zware windstoten. Aan de noordwestkust steekt een stormachtige zuidwester op, maar vooralsnog lijkt het niet tot storm te komen. Er zijn perioden met regen, maar de regen trekt vrij snel weg en overdag is het vaak droog met af en toe zon. Het is dan wat onstuimig met een (vrij) krachtige wind. De dagen daarna is het onstuimige weer voorbij.

Lees hier wanneer we spreken van storm en zware windstoten.

Matthijs van der Linden

Matthijs van der Linden

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven