Waterstand in grote rivieren verder gedaald

21 juni 2022, 15:20

Droogte
Schip vaart langs uitgedroogde oever van de Rijn. Foto: ANP JASPER JUINEN

De waterstand in de grote rivieren is in de afgelopen week verder gedaald dan het Landelijk Coördinatiecentrum Watermanagement (LCW) eerder verwachtte. De Rijn bij Lobith voert op dit moment ruim 1150 kubieke meter water per seconde af en de verwachting is dat de afvoer nog verder daalt. Bij zo'n lage waterstand in juni spreekt het LCW van "dreigend watertekort" en wordt scherp in de gaten gehouden of er extra maatregelen nodig zijn om de zoetwatervoorraad op peil te houden.

Het heeft met name in het weekeinde in het stroomgebied van de Rijn veel minder geregend dan werd verwacht. Wellicht gaat het eind van de week regenen in Zwitserland, maar daarna neemt de buienactiviteit weer af. De kans dat de afvoer van de Rijn laag blijft, is dan ook groot. Daardoor staan de andere grote rivieren zoals de Waal en de IJssel ook erg laag. De Maas behoort niet tot het stroomgebied van de Rijn, maar ook daar staat het water laag.

Diverse waterschappen nemen maatregelen vanwege de opnieuw toenemende droogte. Waterschap Aa en Maas in Noord-Brabant heeft een pomp geplaatst tussen de Maas en de Sambeekse Uitwatering om het achterliggende gebied van water te kunnen blijven voorzien. Beken en slootjes in dit gebied dreigen droog te vallen. Dat zorgt voor vissterfte en schade aan bijzondere soorten insecten die er leven. Door extra Maaswater in het gebied te pompen wordt ook de grondwaterstand verbeterd.

Waterschap Rivierenland maait de sloten, zodat het water goed kan doorstromen. Het schap voert extra water aan uit de grote rivieren. Ook is het waterpeil in de sloten iets verhoogd, aangezien merkbaar is dat akkerbouwers weer meer gaan sproeien. In gebieden die afhankelijk zijn van regenwater blijven de al bestaande sproeiverboden van kracht.

Door de neerslag aan het begin van de maand was het neerslagtekort iets afgenomen, maar inmiddels is juni op de droge toer en naar verwachting zal het neerslagtekort alleen maar toenemen.

ANP/Weeronline

ANP/Weeronline

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven