Franklin is nu officieel de vijfde storm van 2022!

20 februari 2022, 23:15

Storm
Storm Eunice in Rotterdam

Opnieuw was er sprake van een officiële storm. Op weerstation IJmuiden werd tussen 19:00 en 20:00 uur gemiddeld windkracht 9 gemeten en was de vijfde storm van 2022 een feit. De zwaarste windstoot was voor Vlissingen met 129 km/uur. Ook in IJmuiden haalde de wind fors uit met 118 km/uur.

De storm heeft de naam Franklin gekregen en was minder zwaar dan storm Eunice die vrijdag over ons land trok. Toen was er sprake van een zware storm (windkracht 10) en werden windstoten genoteerd tot maar liefst 145 km/uur.

Windstoten 20 februari 2022
Windstoten 20 februari 2022

Uitzonderlijk veel stormdagen op rij

Het is uitzonderlijk dat het al voor de vijfde dag op rij stormt in ons land. Dat het zo vaak stormt heeft alles te maken met ‘de straalstroom’. Deze straalstroom is de motor achter het ontstaan van lagedrukgebieden. Op dit moment is de straalstroom zeer krachtig ontwikkeld en ligt ze telkens over ons land heen. Dit is de oorzaak dat de ene na de andere stormdepressie ontstaat en over onze regio heen koerst. 

Ook in de nacht naar maandag en maandag overdag is het nog zeer onstuimig. Aan zee waait het de hele tijd hard tot stormachtig met zware windstoten van 80-100 km/uur. Mogelijk leidt Franklin morgen later op de ochtend of in de middag nogmaals storm aan de kust en pieken de windstoten pal aan zee tijdelijk weer boven 100 km/uur. In het binnenland is het in de nacht tijdelijk rustiger, maar is overdag weer kans op zware windstoten van 75-90 km/uur. Vanaf dinsdag is de kans op storm echt geweken, maar af en toe kan het nog wel onstuimig zijn.

Matthijs van der Linden

Matthijs van der Linden

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven