Volgende week autoruiten krabben

20 november 2021, 07:30

Actueel
Kouder weer op komst, dat wordt weer autoruiten krabben

Leg de autoruitenkrabber maar weer binnen handbereik, want na het weekend wordt het kouder. In de nacht en vroege ochtend daalt de temperatuur naar waarden rond of onder het vriespunt en moet je rekening houden met een paar minuten autoruitkrabvertragingstijd. Ook overdag is het volgende week koud novemberweer met temperaturen veelal rond 7 graden. Een sjaal en handschoenen zijn dan ook geen overbodige luxe.

Veel plaatsen wachten nog op de eerste vorst van het najaar. Zo heeft het op het hoofdstation in De Bilt nog niet gevroren en is de laagste temperatuur +0,9 graden op 5 november. Komende week wordt het echter kouder en kan het ook in De Bilt tot lichte vorst komen. De laatste keer dat het in De Bilt tot vorst kwam was op 23 april. De temperatuur daalde toen naar -1,7 graden.

Lees hier hoe het kan dat je autoruiten soms bevroren zijn terwijl de temperatuur boven nul is.

Regionaal heeft het dit najaar al wel licht gevroren. In het Limburgse Ell daalde de temperatuur al op vier nachten onder nul. De laagste temperatuur is daar -2,2 graden en werd op 11 november gemeten.

winterse buien - Martin Kuiken
winterse buien - Martin Kuiken

Foto: Martin Kuiken

Vrij koud novemberweer

Niet alleen de nachten worden volgende week kouder, ook overdag is het niet heel aangenaam. De winterjas kan aan, maar ook handschoenen en een sjaal zijn zeker op de fiets geen overbodige luxe. De temperatuur blijft onder 10 graden en komt veelal uit op 6 tot hooguit 8 graden. Daarmee is het kouder dan de 9 graden die gebruikelijk is in deze tijd van het jaar.

Aan het eind van volgende week neemt de wisselvalligheid toe en kunnen buien vallen. Door aanvoer van koude lucht over relatief warm zeewater kunnen deze buien winters zijn en vergezeld gaan met hagel of een vlok natte sneeuw. Of het dan ook daadwerkelijk wit wordt moet worden afgewacht, maar de kans daarop is klein. De ontwikkelingen daarover lees je in het meest uitgebreide weerbericht van Nederland.

Foto: Ben Saanen

Author Image

Rico Schröder

Meteoroloog

Reageer via Facebook

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black