Donkere wolken boven de Franse Alpen

02 juli 2021, 13:15

Sport
Wielrenners, regen, Tour de France, wielerwedstrijd, wisselvallig weer

Dit weekend worden de renners in de Tour de France voor het eerst op de proef gesteld en er staan twee bergachtige etappes op het programma. Eerst is het nog af en toe zonnig en droog, maar in de loop van het weekend pakken donkere wolken zich samen boven de Alpen. Wat de renners en toeschouwers voor weer kunnen verwachten tijdens de etappes lees je hier.

Zaterdag starten de renners in Oyonnax en het parcours gaat ten zuiden van Genève langs om vervolgens steeds dieper de bergen in te slingeren. De ochtend verloopt droog, maar vanuit het zuidwesten neemt de kans op buien toe. Wanneer het peloton rond 13:00 uur vertrekt, hebben de eerste buien waarschijnlijk de regio bereikt. De rest van de middag blijft het wisselvallig en kan van tijd tot tijd een bui vallen. Ook tijdens droge momenten is het overwegend bewolkt en met ongeveer 20 graden is het aan de frisse kant voor de toeschouwers. De wind speelt geen grote rol van betekenis en is veelal zwak, windkracht 1 of 2. Na een paar pittige beklimmingen volgt een lange afdaling naar de finish in Le Grand-Bornand.

Ronduit wisselvallig tijdens negende etappe

De gele karavaan verplaatst zich vervolgens naar Cluses waar de etappe van zondag van start gaat. In de nacht is het tijdelijk even opgeklaard, maar zondag overdag komen opnieuw talrijke buien tot ontwikkeling. Daarbij kan het soms flink plenzen en in bergachtige gebieden is een klap onweer ook niet uitgesloten. Naast vijf pittige beklimmingen zorgt de regen dus voor een loodzware etappe. Ook het slotstuk van de etappe is bergopwaarts en de finish ligt in het bekende wintersportdorp Tignes. Daar wordt het zondag niet warmer dan 10-13 graden en valt in totaal bijna 10 millimeter regen. Twee jaar geleden zou hier ook een etappe eindigen, maar dit ging niet door omdat de koers werd stilgelegd wegens hagel, modderstromen en aardverschuivingen. Als de buien fel uitpakken kan de geschiedenis zich herhalen…

Rustdag verloopt ook met rustiger weer

Na een wisselvallig weekend met twee zware etappes kunnen de renners maandag even op adem komen in Tignes. De nieuwe week brengt gelukkig een stuk aangenamer weer met zich mee en de kans op buien neemt tijdelijk af. Tijdens de rustdag blijft het zo goed als droog en de zon schijnt geregeld. De temperatuur stijgt in de middag naar ongeveer 15 graden.

Het weer tijdens de komende etappes van de Tour de France houd je bij via ons nieuwsblog en het weerbericht voor Frankrijk.

Foto: AdobeStock / Dominique LUZY

Roosmarijn Knol

Roosmarijn Knol

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven