Vandaag kans op sneeuw in Noord-Nederland

02 februari 2021, 06:36

Sneeuw
bc03e1e2-sneeuw-jankuipers-assen-1280x600
bc03e1e2-sneeuw-jankuipers-assen-1280x600
bc03e1e2-sneeuw-jankuipers-assen-1280x600

In het noorden van het land valt later vanochtend en vanmiddag enige tijd (natte) sneeuw. Veruit het meeste zal waarschijnlijk niet blijven liggen, maar mogelijk ontstaat in de provincie Groningen regionaal een tijdelijk sneeuwdekje. De kans op ijzel is veel kleiner dan gisteren. Helemaal uitgesloten is ijzel, vooral aan het einde van de dag in Groningen, niet.

Vanochtend vroeg valt in Zeeland regen bij 3-4 graden. In de noordoostelijke helft van het land is het droog en vriest het een paar graden. Regionaal kan het glad zijn door bevriezing van natte weggedeelten.

Het regengebied breidt in de ochtend noordoostwaarts uit over het land. Vanaf circa halverwege de ochtend kan ten noorden van de lijn Egmond aan zee – Amsterdam – Utrecht – Arnhem wat natte sneeuw vermengd met de regen vallen. Pas tegen het einde van de ochtend arriveert de neerslag in het zuiden van Friesland en Drenthe. Als de natte sneeuw intens genoeg is kan het in Friesland, Drenthe, de Noordoostpolder en het noorden van Overijssel mogelijk een klein beetje wit worden op auto’s en grasvelden. In Groningen blijft het waarschijnlijk tot het middaguur droog.

81282b2f-sneeuw-noordoosten
81282b2f-sneeuw-noordoosten

Noordoosten mogelijk hele dag winters

Aan het begin van de middag valt in het zuiden en midden van het land regen. In Zeeland en Zuid-Limburg is het kwik dan al opgelopen tot een graad of 9. In Groningen, Friesland, Drenthe en op de Wadden valt natte sneeuw bij 1 graad. De grootste kans dat sneeuw enigszins blijft liggen is voor Terschelling, Ameland, Schiermonnikoog, het noordoosten van Friesland, Groningen en het noorden van Drenthe.

Lees ook: waarom blijft sneeuw soms liggen bij temperaturen boven nul?

In het uiterste noordoosten van het land blijft de temperatuur tot in de avond steken rond 1 graad. Neerslag kan daar nog steeds als natte sneeuw vallen, maar tijdelijke ijzel is ook niet helemaal uitgesloten.

Later in de avond en in de nacht naar woensdag stijgt ook in de provincie Groningen het kwik naar 4 graden en valt neerslag gewoon in de vorm van regen.

Het weer voor de komende dagen lees je uiteraard in het meest uitgebreide weerbericht van Nederland.

Foto: Jan Kuipers, Assen (27 januari 2021)

Johnny Willemsen

Johnny Willemsen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven