Sneeuw op komst! Dit kun je verwachten

02 december 2023, 10:20

Sneeuw in Beekbergen. Foto: Wouter van Bernebeek

Ondanks dat het pas de tweede dag van de meteorologische winter is, zijn we al een paar dagen in de ban van licht winterweer. In het oosten en uiterste noorden van het land zijn afgelopen dagen al enkele sneeuwbuien gevallen en morgen kan het op meerdere plekken in het land gaan sneeuwen. Hoeveel sneeuw we precies verwachten lees je in dit artikel.

WOL SWC 231202

Mogelijk een mooi laagje sneeuw

Zondag belooft een interessante weerdag te worden. Na een nacht met meest lichte vorst begint zondag droog en regionaal mistig. In het midden en oosten van het land is in de loop van de ochtend de zon af en toe te zien. In het westen neemt al vrij snel de bewolking toe. In het begin van de middag kan in Zeeland de eerste neerslag vallen in de vorm van (natte) sneeuw. Tijdens de middag en avond trekt het neerslaggebied noordoostwaarts over het land. Op veel plekken kan het hierdoor een tijd gaan sneeuwen.

Wil jij van de sneeuw genieten? Kleed je dan warm aan. De temperatuur ligt tijdens de sneeuwval rond het vriespunt, maar de stevige zuidenwind veroorzaakt een gevoelstemperatuur rond -6 graden.

Vooral in de tweede helft van middag en vroege avond kan het goed doorsneeuwen. Op veel plaatsen kan een sneeuwdek van 1-3 cm ontstaan en lokaal is 5 cm mogelijk. In Limburg valt waarschijnlijk het minst. In het zuidwesten en later ook het westen dooit een eventueel sneeuwdek in de avond mogelijk vrij snel weer weg. De kans op een mooie witte wereld op maandagochtend is het grootst in Friesland, Overijssel, Drenthe en Groningen.

Vanavond code oranje vanwege gladheid

Op dit moment geldt in Noord- en Zuid-Holland code oranje vanwege de kans op verraderlijke gladheid. Updates over de gladheid lees je op dit blog.

In deze gebieden geldt vanavond code oranje of code geel
In deze gebieden geldt vanavond code oranje of code geel

In de nieuwe week opnieuw winterse neerslag?

Maandag trekt een nieuw neerslaggebied over het land. De kans is groot dat dit op de meeste plaatsen grotendeels als regen valt, maar (natte) sneeuw behoort ook zeker nog tot de mogelijkheden. De kans op sneeuw is maandag het grootst in het noordoosten en het kleinst in het zuidwesten.

Op de schaats

We beleven een opvallend koude start van het winterseizoen. In Friesland kwam het in de nacht van donderdag op vrijdag zelfs tot strenge vorst!

Op sommige plekken in Nederland werd zaterdag al geschaatst op natuurijs. Alleen op speciale ijsbanen kan dit.

In Doorn is de ijsbaan voor een deel open. Foto: Doornse IJsvereniging.
In Doorn is de ijsbaan voor een deel open. Foto: Doornse IJsvereniging.
Banner Whatsapp WOL

Berend van Straaten

Berend van Straaten

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black