Dip op dinsdag, daarna weer nazomerweer

02 oktober 2023, 10:45

Foto's: Paul Hermans en Henk Voermans

Ook deze week is het zacht voor de tijd van het jaar. Na een onstuimige dinsdag volgt opnieuw overwegend droog en zonnig nazomerweer. In dit artikel lees je hoe warm het later in de week weer kan worden.

Na een zeer warme en ronduit zonnige septembermaand is het ook vanmiddag heel warm voor begin oktober. In Limburg kan het zelfs 26 graden worden. De details over het weer van vandaag lees je in ons uitgebreide weerbericht.

Dinsdag met buien, wind en opvallend temperatuurverloop

Komende nacht is het uitzonderlijk zacht. Het raakt bewolkt en de zuidwestenwind trekt in de loop van de nacht flink aan. Aan de westkust wordt de wind hard, 7 Bft, met windstoten tot 80 km/uur. Met deze wind wordt zachte lucht aangevoerd. De minima liggen tussen 15 en 18 graden vallen aan het begin van de nacht. Gedurende de nacht gaat het kwik langzaam omhoog en tegen de ochtend is het 17 tot 20 graden. Neem wel een jas mee als je morgenochtend naar je werk fietst, want deze temperaturen houden we overdag niet.

In de loop van dinsdagochtend gaat het op steeds meer plaatsen regenen. Ook is in de kustgebieden nog steeds kans op windstoten tot zo’n 75 km/uur. Vanuit het westen draait de wind van zuidwest naar noordwest en hierdoor stroomt koelere lucht het land in.

In de middag komt nog een aantal buien voor, maar de buiigheid neemt gedurende de middag af en vanuit het westen breekt de zon door. Met 13 tot 16 graden is het dinsdagmiddag een stuk kouder dan in de vroege ochtend. De noordwestenwind is matig tot aan zee krachtig en nog steeds flink vlagerig. Hierdoor voelt het nog wat frisser aan.

Dierendag grotendeels droog

Woensdag is het zeker geen hondenweer en dat geldt ook voor donderdag. Op beide dagen laat het weerbeeld een afwisseling van wolken en zonnige momenten zien. Naast stapelwolken komen ook sluierwolken voor. Op een enkel buitje na blijft het droog. Zowel woensdag als donderdag stijgt het kwik naar 17 tot 19 graden. De (zuid)westenwind is overwegend matig.

Daarna weer volop nazomer

Vrijdag wordt het gemiddeld 20 graden. Ter vergelijking: maxima van 16 of 17 graden zijn gebruikelijk begin oktober. In het weekend gaat de temperatuur nog wat verder omhoog met op zaterdag 20 tot 23 graden. Zondag is vooral in het zuidoosten zelfs een zomerse 25 graden mogelijk.

Of warm weer in oktober de kans op een koude winter laat toenemen lees je in: oktober warm en fijn, het zal een scherpe winter zijn.

Johnny Willemsen

Johnny Willemsen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black