Vierde dag op rij met warmterecords

02 januari 2022, 14:00

Records
Het lijkt wel lente in de winter

Voor de vierde dag op rij komt het tot warmterecords. Niet eerder was het in ons land zo warm op 2 januari als dit jaar. In Westdorpe werd het vannacht 14,5 graden. Het oude record stond op 13,6 graden en werd gemeten in 1988 te Gilze-Rijen. 

In De Bilt kwam het niet voor de vierde dag op rij tot een warmterecord. De temperatuur op het hoofdstation bleef steken op 13,0 graden. De warmste 2 januari ooit gemeten in De Bilt vond plaats in 1988 met 13,4 graden.

Tmax 2 januari - Warmterecords
Tmax 2 januari - Warmterecords

De maximumtemperaturen gemeten op 2 januari.

Einde aan recordreeks

Vandaag is de voorlopig laatste dag met een warmterecord. De voorgaande dagen was ook al sprake van de warmste 30 december, warmste oudjaarsdag en de warmste nieuwjaarsdag. Bovendien werden voor het eerst in de geschiedenis in deze tijd van het jaar in ons land temperaturen van 15 graden en meer genoteerd. De extreem hoge temperaturen werden veroorzaakt door aanvoer van zeer zachte lucht vanaf de Canarische Eilanden en zouden zonder opwarming van het klimaat zeer waarschijnlijk niet mogelijk zijn geweest. 

De zachte lucht verlaat komende dagen geleidelijk het land. Morgen is het nog zeer zacht met temperaturen in de dubbele cijfers en zitten we nog dicht in de buurt van warmterecords. Vanaf dinsdag stroomt met een westen- tot noordwestenwind aanmerkelijk frissere lucht ons land in. De dagen erna komen we uit op normale maxima van een graad of 6 en in de nachten kan het regionaal licht vriezen.

Foto: Willy Bonnink-Naves

Author Image

Jaco van Wezel

Meteoroloog en hoofdredacteur nieuws

Reageer via Facebook

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black