Rijn bereikt laagste waterstand ooit en zakt verder

18 augustus 2022, 11:10

Droogte
Bijna recordlage waterstand in de Rijn. Foto: ANP / Vincent Jannink.

De Rijn bij Lobith heeft donderdagmorgen de laagste waterstand ooit bereikt, meldt Rijkswaterstaat na berichtgeving van NU.nl. Om 08.00 uur stond het waterpeil op 6,48 meter boven NAP. Rijkswaterstaat verwacht dat het waterpeil in de loop van volgende week verder zal zakken naar ongeveer 6,45 meter boven NAP.

Op 29 oktober 2018 daalde de waterstand in de Rijn bij Lobith naar 6,49 meter boven NAP. Dat gold tot nu toe als de laagste waterstand ooit. Het is zeer uitzonderlijk dat de Rijn de nieuwe recordstand heeft bereikt in de zomer. Een lage waterstand komt gewoonlijk voor in het najaar, als er geen smeltwater meer vanuit de Alpen in de rivier stroomt.

Het waterpeil van de Rijn gaat de komende dagen iets stijgen, omdat het in het stroomgebied van de rivier heeft geregend. Maar het wordt alweer droog en warm, zodat de waterstand volgende week verder gaat dalen, aldus Rijkswaterstaat.

Lees ook onze uitgebreide weersverwachting voor Nederland.

De Rijn voert ook uitzonderlijk weinig water af naar de rest van Nederland. De afvoer daalt naar ongeveer 650 kubieke meter per seconde. Een afvoer van minder dan 800 kubieke meter per seconde in de zomer is slechts tweemaal eerder voorgekomen, in 1976 en 1949.

Het neerslagtekort van dit groeiseizoen bijgewerkt tot 18 augustus:

Extra maatregelen

Er komen mogelijk extra maatregelen voor vaarwegen. Volgens het Managementteam Watertekorten (MTW) staan twee maatregelen klaar als de droogte aanhoudt. De eerste moet verdere verzilting van het Amsterdam-Rijnkanaal voorkomen, de tweede mogelijke stap is eenrichtingsverkeer voor schepen op de Boven-IJssel in verband met de dalende waterstanden.

In het Amsterdam-Rijnkanaal kan het zogenoemde bellenscherm worden geactiveerd. Dat is een buis op de bodem van het Noordzeekanaal ter hoogte van het gemaal Zeeburg. Luchtbellen uit de buis brengen het zoutwater naar boven dat in de zoetwaterstroom van het Amsterdam-Rijnkanaal komt. Zo wordt het zoute water gestopt.

Verder moet verzilting worden tegengegaan door de energiecentrale bij Diemen. Die moet water van het Markermeer naar het Amsterdam-Rijnkanaal doorvoeren.

Eenrichtingsverkeer voor alle scheepvaart op de Boven-IJssel wordt noodzakelijk als de waterstand op een plek daalt tot 1,45 meter. Schepen uit Duitsland richting Kampen en de Twentekanalen moeten dan omvaren via de Waal, het Amsterdam-Rijnkanaal en het IJsselmeer, aldus het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Het MTW is deze maand voor het eerst sinds 2018 weer bijeengeroepen. Hierin werken Rijkswaterstaat, waterschappen, drinkwaterbedrijven, provincies en betrokken ministeries samen als er een nationaal watertekort is.

Lees alles over droogte.

ANP

ANP

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven