Dit weer kan je verwachten op Koningsdag

21 april 2022, 08:20

Feestdagen
Koningsdag. Foto: Phil van Kempen

Update verwachting Koningsdag: wordt het net zo zonnig en aangenaam als deze paasdagen of moeten we een paraplu meenemen. In dit artikel kijken we welk weer de grootste kans maakt en of je droog op je kleedje kunt zitten tijdens de vele vrijmarkten.

Volgende week woensdag, 27 april, is het Koningsdag. Na twee jaren dat er niet of nauwelijks iets georganiseerd kon worden, staan dit keer wel overal grootschalige evenementen, vrijmarkten en kermissen gepland. Koning Willem-Alexander viert zijn verjaardag dit jaar in Maastricht.

De verwachting voor Koningsdag laat nog steeds zien dat de temperatuur waarschijnlijk rond het langjarig gemiddelde van 15 graden uitkomt. De kans op meer dan 18 graden is amper 10%. De kans op een waarde tussen 14 en 18 graden is 45% en de kans op 10 tot 14 graden 40 %. De kans op echt koude dag met maxima onder de 10 graden is ongeveer 5%.

In Maastricht is de kans 55% dat de temperatuur ergens tussen 14 en 18 graden uitkomt. De kans op 18 tot 22 graden is 10% en de kans op 10 tot 14 graden 30%.

50% kans op een geheel droge Koningsdag

De kans is minstens 50% dat je droog op je kleedje je overbodige spullen kunt verkopen. Mocht er wat regen vallen, dan zijn de hoeveelheden waarschijnlijk beperkt, want de kans op een verregende Koningsdag is kleiner dan 10%. Ook kan de regen heel vroeg op de dag of juist pas laat in de avond vallen.

De kans op flink wat zon is overigens ook zo’n 40%. Waarschijnlijk verloopt de ochtend zonniger dan de middag.

Droge Koningsspelen met geregeld zon

De verwachting voor aanstaande vrijdag, de dag van de Koningspelen, is een stuk zekerder. Het blijft op veruit de meeste plekken droog en geregeld schijnt de zon. De temperatuur stijgt naar 13 graden op de Wadden en 15 tot 18 graden in de rest van het land. In het zuiden kan het regionaal 19 graden worden. Om 9:00 uur is het 8 tot 11 graden met laagste temperaturen in het noordoosten van het land. Bij dit alles waait een meest matige noordoostenwind.

De details lees je in het meest uitgebreide weerbericht van Nederland.

Foto: Adri Joosse
Foto: Adri Joosse

Het weer tijdens de verjaardag van de Koning(in)

Sinds 2014 vieren we Koningsdag op 27 april. Tussen 1949 en 2013 hadden we Koninginnedag op 30 april. Deze verschuiving is voor het weer tijdens de Oranjefeesten niet zo gunstig. Klimatologisch is het gemiddeld ruim een graad kouder op 27 april dan op 30 april. Ook is de kans op regen wat groter.

Koningsdag 2020, in coronatijd, was de warmste Koningsdag ooit gemeten met in De Bilt een temperatuur van 20,7 graden. In 2016 bleef de temperatuur steken in De Bilt op 10,7 graden en daarmee was het de koudste Koningsdag. De laatste ‘normale’ Koningsdag in 2019 verliep kletsnat. Wat het weer dit jaar precies gaat doen moet worden afgewacht, maar kletsnat lijkt het niet te verlopen.

De warmste Koninginnedag vond plaats in 1993. Op 30 april werd het in De Bilt 26,9 graden. De koudste editie was in 1970. Het werd toen niet warmer dan 8,6 graden.

Rico Schröder

Rico Schröder

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven