Uniek: zeven keer vorst in tweede decade april

18 april 2021, 10:25

Vanochtend vroeg daalde de temperatuur in De Bilt naar -0,2 graden en hiermee kwam het de afgelopen acht dagen voor de zevende keer tot vorst. Sinds het begin van de metingen vroor het nog nooit eerder op meer dan zes dagen in de periode 11-20 april in De Bilt.

 Het record stond tot dusver op zes dagen. In de jaren 1933 en 1928 vroor het op zes van de tien dagen in de tweede decade van april in De Bilt.

Afgelopen dagen kwam het elke dag tot vorst in De Bilt behalve op donderdag 15 april. Toen bleef het kwik steken op precies 0,0 graden.

Minima tweede decade De Bilt 2021

Minimumtemperaturen gemeten in tweede decade april 2021

De komende twee nachten komt het niet tot vorst. De minimumtemperatuur ligt rond 4 graden. Meer details lees je in het meest uitgebreide weerbericht van Nederland.

Wat is een decade

Een decade is een periode van tien dagen. In de meteorologie worden de maanden in drie decades verdeeld. Over deze decades worden onder andere gemiddelde temperaturen over een periode van 30 jaar berekend. Aan de hand hiervan kunnen we bijvoorbeeld zeggen of het kouder of warmer is dan gebruikelijk.

Lees meer over de koude aprilmaand tot dusver.

Foto: Ab Donker

Door: Johnny Willemsen

Reageer via Facebook