Zo hevig wordt storm Eunice vandaag

18 februari 2022, 06:30

Storm
Storm op het strand bij Scheveningen. Foto: Han Volkers.

Storm Eunice raast vanmiddag en vanavond over ons land en is de zwaarste storm in jaren. Misschien wordt ze zelfs de hevigste storm van deze eeuw tot dusver. In dit artikel lees je hoe krachtig Eunice wordt en wanneer de storm piekt. 

Eunice trekt vandaag over de Noordzee ten noordwesten langs Nederland en dit levert zeer onstuimige omstandigheden op. De zuidwestenwind piekt eerder aan de westkust dan in het noorden van ons land. Volgens de laatste verwachting valt de piek in de westelijke provincies in de namiddag en vroege avond, ongeveer tussen 15:00 en 19:00 uur. De piek aan de noordkust valt in de avond, tussen 18:00 en 0:00 uur.

Volg Eunice via ons live-blog.

Grote overlast verwacht

In grote delen van het land verwachten we aanzienlijke overlast. Door de zeer zware windstoten kan gemakkelijk schade ontstaan aan gebouwen en door omvallende bomen. Ook het verkeer zal grote hinder ondervinden. Ga zeker niet met een aanhanger of lege vrachtwagen op pad. Pas extra op bij bruggen, dijken en open vlaktes. Nog beter is het om vanmiddag en vanavond helemaal niet de weg op te gaan. Daarnaast rijden er vanaf 14:00 uur geen treinen meer en wordt grote hinder voor het vliegverkeer verwacht.

WOL Storm Eunice risico-s

Hoog water

Vandaag is het twee dagen na volle maan. Dit betekent dat het verschil tussen eb en vloed op zijn grootst is. Dit noemen we springtij. Wateropstuwing door harde wind heet stormtij. Samen kan dit leiden tot stormvloed. 

Een meevaller is dat de wind vanmiddag uit het zuidwesten waait. Voor hoge stormtij aan de Nederlandse kust is een noordwestenwind over de hele Noordzee veel gevaarlijker.

Vanavond draait de wind wel van het zuidwesten naar het westen. De waterstanden kunnen dan vooral in de noordelijke kustgebieden behoorlijk hoog worden, maar grote overlast wordt hierdoor niet verwacht. Mogelijk ontstaan er wel in de Duitse kustgebieden aan de Noordzee problemen, bijvoorbeeld ook in de havens van Bremen en Hamburg. Ook de Deense westkust krijgt met forse stormvloed te maken.

Detailverwachting windkracht en windstoten 

Vanochtend is het eerst nog vrij rustig, maar geleidelijk neemt de zuidwestenwind verder in kracht toe. Aan het einde van de ochtend waait landinwaarts een (vrij) krachtige zuidwestenwind (5 of 6 Beaufort). Langs de kust waait het dan op veel plaatsen al stormachtig, 8 Beaufort. De windstoten liggen dan tussen 75 km/uur landinwaarts en circa 100 km/uur aan zee. 

In de eerste middaguren begint het te stormen. Langs de westkust is vanaf circa 13:00 uur op veel plaatsen sprake van zuidwesterstorm, 9 Beaufort. Tussen 16:00 en 21:00 uur komt het aan de westkust en rond het IJsselmeer tot een zware zuidwesterstorm, 10 Beaufort. Pal aan zee komen windstoten tussen 120 en 130 km/uur voor. In de kustprovincies waait het stormachtig of is sprake van storm, 8 of 9 Beaufort, met windstoten tussen 100 en 120 km/uur. Dieper landinwaarts is geen sprake van storm. Er waait een harde tot stormachtige wind, maar er kunnen windstoten wel 90 tot 110 km/uur voorkomen.

De schaal van Beaufort. Bron: Weeronline.
De schaal van Beaufort. Bron: Weeronline.

Eind van de middag en in de avond draait de wind van het zuidwesten naar het westen. Langs de (zuid)westkust en in het zuiden neemt de wind dan wat in kracht af. De noordelijke provincies beleven juist dan het hoogtepunt van storm Eunice. Langs de noordkust is dan enige tijd sprake van zware tot zeer zware storm, windkracht 10 of 11. Pal aan zee zijn zeer zware windstoten tussen 130 en 140 km/uur mogelijk. In het meest extreme scenario piekt de wind naar 150 km/uur.

In Friesland, Groningen, de kop van Overijssel en delen van Drenthe is sprake van storm, windkracht 9, met windstoten tot 120 km/uur. Begin van de nacht begint vanuit het westen ook in het noorden de wind geleidelijk af te nemen.

Lees ook: zo bereid je je voor op een zware storm.

De zwaarste storm van deze eeuw?

Als we kijken naar de zwaarste stormen van deze eeuw tot dusver dan zijn dit de stormen van 18 januari 2018 en 28 oktober 2013. Beide stormen waren zeer zwaar met een maximale gemiddelde wind van 11 Beaufort. Op 18 januari 2018 is de zwaarste windstoot gemeten in Hoek van Holland met 144 km/uur. Op 28 oktober 2013 haalde de wind op Vlieland zelfs uit tot 151 km/uur.

De laatste zware storm (10 Beaufort) was Ciara op 9 februari 2020. Bij deze storm werd op Vlieland een windstoot van 130 km/uur gemeten. 

Voor het weer na vandaag lees je het meest uitgebreide weerbericht van Nederland.

Johnny Willemsen

Johnny Willemsen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven