Dodental loopt op na overstromingen in Italië

17 mei 2023, 15:05

Overstromingen
Overstroming in Cesena, Italië, 17 Mei 2023. Foto via ANP / EPA/MAX CAVALLARI

Het dodental door de overstromingen in het noorden van Italië is opgelopen tot zeker acht. Minstens 10.000 mensen zijn in veiligheid gebracht en er vinden nog meer evacuaties plaats, melden Italiaanse media.

De regio Emilia-Romagna heeft al enkele dagen te maken met zware regenbuien, die ervoor hebben gezorgd dat meerdere rivieren buiten hun oevers zijn getreden. Het regent nu minder hard, maar het waterpeil stijgt nog altijd. Op sommige plekken is in anderhalve dag de helft van de jaarlijkse hoeveelheid regen gevallen. De provincies Ravenna, Forlì-Cesena, Rimini en Bologna zijn het hardst getroffen, aldus de brandweer.

Inwoners van onder meer Cesena moesten vanwege een overstroming noodgedwongen op daken van gebouwen klimmen. Zij zijn door de brandweer met helikopters en bootjes in veiligheid gebracht. Mensen hebben het dringende advies gekregen weg te blijven van rivieren en op hoger gelegen verdiepingen te verblijven.

Overstroming in Italië. Foto via ANP EPA/MAX CAVALLARI
Overstroming in Italië. Foto via ANP EPA/MAX CAVALLARI

Premier Giorgia Meloni heeft haar steun betuigd aan de getroffenen en laat weten dat haar regering de ontwikkelingen op de voet volgt. Rome heeft een bedrag van 10 miljoen euro goedgekeurd voor de eerste uitgaven en de afhandeling van noodsituaties.

Stranden afgesloten

Langs de Adriatische kust hebben de autoriteiten de toegang tot stranden afgesloten vanwege de harde windstoten en hoge golven. De spoedeisende hulp van het ziekenhuis in Senigallia nabij Ancona, de hoofdstad van de regio Marche, moest vanwege overstromingen worden ontruimd.

In de Apennijnen zijn aardverschuivingen ontstaan door al het stromende water. Meerdere rivieren zijn buiten hun oevers getreden. In Cesena zijn er gebieden waar de elektriciteit is uitgevallen en volgens de burgemeester is er veel schade. Maar de focus ligt nu nog op het in veiligheid brengen van mensen. Er zijn veel reddingswerkers aanwezig in het gebied om mensen te evacueren.

Lees ook: hierdoor is veel regen in de bergen zo gevaarlijk

Komende dagen vaak droog

In de regio Emilia-Romagna regent het al dagen en ook deze woensdag kan er nog 10 tot lokaal 40 millimeter vallen, maar het ergste is achter de rug. Het regengebied trekt via het zuidoosten weg en in de nacht naar donderdag is het bijna in heel Noord-Italië droog. De komende dagen wordt er niet veel neerslag verwacht, in het weekend zijn er weer wel enkele pittige regen- of onweersbuien mogelijk.

Het is de tweede keer deze maand dat Emilia-Romagna te maken heeft met slecht weer. Begin mei stierven in dezelfde regio twee personen tijdens stormen. De stortregens volgden na maandenlange droogte, waardoor de grond het water minder goed kon absorberen.

Lees ook de verwachting voor de Grand Prix van Emilia-Romagna

ANP/Weeronline

ANP/Weeronline

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven