Lucht boven Kiev bijna meest vervuilde ter wereld door brand

17 april 2020, 16:22

Actueel
ANP-409621277-1-1240x600
ANP-409621277-1-1240x600
ANP-409621277-1-1240x600

De Oekraïense hoofdstad Kiev heeft op de Chinese steden Chongqing en Hangzhou na de meest vervuilde lucht ter wereld. Dat blijkt uit metingen van IQAir. De vervuiling komt door rook die afkomstig is uit Tsjernobyl, waar vorige week een grote bosbrand ontstond. Inwoners van Kiev is gevraagd ramen en deuren te sluiten en veel water te drinken. De rook is door de sterke wind komen overwaaien.

Vorige week ontstond een grote bosbrand bij de voormalige kerncentrale van Tsjernobyl, dat ongeveer zeventig kilometer van Kiev ligt. De autoriteiten meldden eerder dat het vuur onder controle was, maar het lijkt toch weer te zijn opgelaaid. De brand heeft al een gebied van 11.500 hectare getroffen. Milieu-activisten vreesden voor verspreiding van radioactieve deeltjes door de brand, maar volgens de autoriteiten is geen sprake van een zorgwekkend stralingsniveau.

De burgemeester van Kiev, Vitali Klitsjko, benadrukte dat vrijdag. “Er is alleen rook in Kiev, geen radioactiviteit”. Wel waarschuwen de Oekraïense autoriteiten voor de effecten die de rook kan meebrengen. “Deze rook kan hoofdpijn, ademproblemen en oogirritatie veroorzaken”, zo luidt een verklaring.

In het gebied rond de kerncentrale is al vaker brand geweest, iets wat volgens Greenpeace Rusland altijd een risico vormt. In Tsjernobyl vond in 1986 een nucleaire ramp plaats. Daardoor werd het gebied rond de kerncentrale onbewoonbaar. Wel kunnen toeristen sinds een aantal jaar begeleid een rondleiding krijgen.

Foto: EPA

ANP

ANP

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven