26e winter op rij zonder Elfstedentocht

18 februari 2023, 08:30

Dit soort plaatjes worden steeds zeldzamer in Nederland. Foto: Jolanda Bakker

Opnieuw is het deze winter niet koud genoeg geweest om de tocht der tochten te kunnen organiseren. Daarmee wordt het record van 25 winters achtereen geen Elfstedentocht verder aangescherpt naar 26.

De laatste Elfstedentocht dateert alweer van 1997 en daarmee is dit de 26e winter op rij dat de tocht niet verreden wordt. Ook de laatste weken van deze winter zal het niet koud genoeg worden om dik schaatsijs te laten ontstaan. De rayonhoofden hoeven dus ook dit jaar niet bij elkaar te komen.

Meer dan 9500 dagen zonder tocht

De vorige recordlange periode zonder Elfstedentocht liep van 18 januari 1963 tot 21 februari 1985, waarna een einde kwam aan 21 winters zonder Elfstedentocht. Er volgden toen zelfs twee winters achter elkaar waarin het ijs dik genoeg was om de tocht te organiseren. Het huidige record loopt al vanaf 4 januari 1997 en inmiddels is het 9541 dagen geleden dat de laatste Elfstedentocht werd verreden. Een hele generatie van jongvolwassenen heeft dus nog nooit een Elfstedentocht meegemaakt.

In 2012 kwam het nog wel bijna tot een Elfstedentocht nadat een koude oostenwind voor diepvriestemperaturen zorgde in Nederland. Meerdere nachten werd zeer strenge vorst gemeten: -15 graden of kouder. Toch kwam de ultieme tocht er niet, omdat de ijskwaliteit te slecht was na sneeuwval. Daarna was het, afgezien van een aantal vorstperiodes, elke winter (bij lange na) niet koud genoeg om ook maar te hopen op een Elfstedentocht.

Of het überhaupt nog een keer tot een Elfstedentocht komt is maar de vraag, want met het opwarmende klimaat worden de omstandigheden steeds ongunstiger. De gemiddelde wintertemperatuur is al 1,5 graden opgewarmd, waardoor het steeds lastiger wordt om koudegolven voor te laten komen in Nederland. En koud winterweer zal in de toekomst niet genoeg kou en ijs opleveren, terwijl dezelfde situatie vorige eeuw wel tot een Elfstedentocht kon leiden.

Donny de Koning

Donny de Koning

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black