Energieweerbericht: voorlopig gunstig weer voor laag gasverbruik

17 oktober 2022, 10:35

Met korter douchen bespaar je energie. Foto: AdobeStock / torwaiphoto.

De stroom- en gasprijzen zijn bijzonder hoog. Je verbruik hangt voor een deel af van het weer en de tendens van deze prijzen ook. Lees waarom de weersvooruitzichten voor de komende twee weken gunstig zijn voor je energiekosten.

Zoals je in de update maandverwachting oktober kan lezen is er geen kans op relatief koud weer tijdens de laatste twee weken van oktober. Met zuiden- tot zuidwestenwinden wordt (zeer) zachte lucht aangevoerd. Hierdoor ligt de middagtemperatuur meestal boven de gebruikelijke waarden en koelt het in de nachten vaak niet veel af. Op de koudste dagen liggen de temperaturen rond de normale waarden voor half oktober. Ook in de eerste week van november blijft het zacht.

Dankzij het bovengemiddeld warme weer hoef je minder te stoken dan gebruikelijk in deze tijd van het jaar.

Gunstig weer in heel Europa

In nagenoeg heel Europa is de temperatuur komende twee weken relatief hoog. De enige uitzonderingen zijn het uiterste noordwesten (met name IJsland) en zuidoosten (Griekenland, Turkije), waar kans is op temperaturen iets lager dan gebruikelijk.

In Frankrijk, Duitsland, de Alpenlanden, Oost-Europa en ook Zweden en Finland is het tot eind van de maand waarschijnlijk 2 tot 3 graden warmer dan gemiddeld in deze tijd van het jaar. Hierdoor zal het gasverbruik in deze landen ook relatief laag zijn en dit heeft een gunstige invloed op de prijs voor heel Europa.

Lees ook: Dit bespaar je door je verwarming een graad lager te zetten.

Opwekken van duurzame energie

Af en toe kan het komende twee weken stevig waaien, maar echt onstuimig weer staat vooralsnog niet op het programma. Voor de energieproductie door windmolens is het hierdoor gunstig weer.

Het weerbeeld is komende twee weken wisselvallig met regelmatig vrij veel wolken. Toch zijn er ook van tijd tot tijd zonnige dagdelen. Deze week zijn bijvoorbeeld dinsdagmiddag en woensdag behoorlijk zonnig. Waarschijnlijk zullen zonnepanelen komende twee weken een vrij gemiddelde hoeveelheid energie opwekken voor deze tijd van het jaar.

Alle details over wind en zon deze week lees je in ons uitgebreide weerbericht.

Johnny Willemsen

Johnny Willemsen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black