Eindelijk: nu pas eerste officiële vorst van 2023!

17 januari 2023, 18:00

Vorst
Eindelijk weer vorst. Foto: Ben Saanen

De eerste officiële vorst van het nieuwe jaar heeft dit keer erg lang op zich laten wachten. Pas deze dinsdagavond dook de temperatuur in De Bilt voor het eerst in 2023 onder het vriespunt. Om 18:40 uur werd -0,5 graden gemeten en vannacht zal het verder afkoelen. Slechts in vier jaren was de eerste officiële vorst van het jaar nog later. Met de vorst vandaag is een vorstloze periode van bijna een maand afgesloten.

Recordlaat kwam het op 24 januari 1976 tot de eerste vorst van het jaar. De tweede plaats wordt ingenomen door 22 januari 2007 en 20 januari 1948 en 1998 staan op de gedeeld derde plaats. 2023 neemt nu met 17 januari de vijfde plaats in.

Eerst vorst sinds 18 december

De vorige keer dat het vroor in De Bilt was op 18 december; bijna een maand geleden. Dit was de laatste dag van de schaatsperiode waar we die maand mee te maken hadden. Daarna werd het zeer zacht met zelfs in de nacht vaak temperaturen rond of boven 5 graden. Alleen in de nacht van 3 januari was het een stuk kouder met een minimumtemperatuur van 1,1 graden.

Lokaal had het dit jaar al wel eerder gevroren. Op 3 januari koelde het op weerstation Voorschoten (nabij Leiden) af naar -0,9 graden. Op andere plaatsen kwam het die dag niet tot vorst. Na deze wat koudere nacht werd het opnieuw zeer zacht. De zachte periode is inmiddels ten einde gekomen en deze week is het zelfs vrij koud met meerdere nachten met vorst op grote schaal.

Een normale januari telt twaalf nachten met lichte vorst. Het moet dus nog heel wat keren vriezen deze maand om rond die normaal uit te komen.

Lees ook: Dit weer is normaal in januari

Jaco van Wezel

Jaco van Wezel

Meteoroloog en redacteur

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven