Zomervakantie: dit weer kun je in Nederland verwachten

17 juni 2019, 06:36

ANP-kamperen-zomervakantie-Nederland-camping-hitte-juli-e1560260211971-1280x600

Valt jouw zomervakantie vroeg dit jaar? Dan heb je geluk! In juli krijgen we regelmatig met zomerse en tropische dagen te maken en is het droger dan normaal. Augustus brengt juist typisch Nederlands zomerweer met buien en regelmatig koele dagen.

De zomervakantie van regio zuid valt dit jaar precies goed voor wie van zon en warmte houdt. De wind komt over het algemeen uit het zuiden tot zuidwesten en daarmee wordt regelmatig hete lucht vanuit Spanje naar ons land geblazen. Op meerdere dagen krijgt Nederland dan ook met tropische temperaturen van 30 graden of meer te maken.

Stabiel zomerweer zoals vorig jaar verwachten we niet. Juist doordat de wind vaak de zuidhoek opzoekt kunnen gemakkelijk zware onweersbuien ontstaan. Deze buien verdrijven de hitte tijdelijk, maar na een aantal koele dagen volgt opnieuw warmer weer. Als je echt stabiel zonnig en warm weer wil, moet je dus niet in eigen land blijven.

zomervakantie-nederland-infografiek-anp

Gemiddeld over ons land valt minder regen dan normaal, maar de regionale verschillen in neerslaghoeveelheid zijn groot. De zware buien zorgen er namelijk voor dat de ene plek tienallen millimeters te verduren krijgt, terwijl het even verderop meevalt met de regen.

Bouwvak in het water

Waar bouwvakkers in juli nog nat van het zweet op de bouwplaats staan, zorgt regen juist tijdens de bouwvak voor nattigheid. Wie in augustus vakantie in eigen land viert krijgt typisch Nederlands zomerweer voor de kiezen. De wind komt vaak uit het westen en daarmee kunnen we heel wat koele dagen met buien verwachten. Toch zijn er ook dagen waarop de wind uit een zuidelijke richting waait en het wel warm is. Uiteindelijk komt de gemiddelde temperatuur rond normaal uit.

Voor een drijfnatte maand hoef je niet te vrezen. Gemiddeld over Nederland valt de normale hoeveelheid neerslag van 78 mm.

Midden slechtste papieren

De schoolvakantie van regio noord eindigt op 25 augustus. De noorderlingen krijgen dus de hete dagen in juli mee, maar ook de koele dagen in augustus. Het midden heeft dit jaar pech. Vrijwel de gehele zomervakantie valt in augustus, precies wanneer koeler weer wordt verwacht.

Foto: ANP

Door: Yannick Damen

Reageer via Facebook

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black