Koud weekend met kans op vlokje sneeuw

16 november 2022, 12:00

Vorst op het gras in november

Winterse kou is vanaf de Baltische staten onderweg en trekt aan het begin van het weekend over ons land, althans voor een deel. Lees in dit artikel hoe koud het wordt en of we sneeuw kunnen verwachten.

De eerste kou krijgen we in de nacht naar zaterdag. In Groningen en het noordoosten van Drenthe gaat het waarschijnlijk een graadje vriezen en in de rest van Drenthe en in Friesland en Overijssel daalt de temperatuur tot dicht bij het vriespunt. In de rest van het land is het met 1 tot 5 graden minder koud.

Het is dan overwegend bewolkt met van tijd tot tijd wat neerslag. Op veel plaatsen valt alleen ijskoude regen. In het noordoosten en later ook in het oosten kan het een klein beetje sneeuwen. Mogelijk valt ook op de Veluwe een beetje sneeuw. De hoeveelheid is zeer beperkt en echt wit of glad wordt het waarschijnlijk niet. Wel kan een beetje sneeuw op auto’s en op het gras blijven liggen. Ook aan het begin van de ochtend is er kans op enkele vlokken sneeuw.

In het overgrote deel van het land wordt helemaal geen sneeuw verwacht. Er staat ons een koude dag te wachten met maxima van 3 tot 7 graden. Daarbij is het overwegend bewolkt en droog. Lokaal kan het een klein beetje (mot)regenen.

Zondag tot -5 graden in het noordoosten

In de nacht naar zondag wordt het kouder, in het noordoosten kan de temperatuur bij helder weer in de buurt van -5 graden komen. In het midden van het land ligt de minimumtemperatuur rond of net onder nul. In het zuiden en zuidwesten blijft het boven nul en daar is ook de kans op wat regen.

Zoals het er nu naar uitziet trekt zondag overdag vanuit het zuidwesten minder koude lucht over het land. Het wordt dan 4 tot 8 graden. Er zijn dan wolkenvelden met lokaal wat regen en soms breekt even de zon door.

Matthijs van der Linden

Matthijs van der Linden

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black