Weeronline
Weeronline
  Eerste dag van najaar met maximum beneden 10 graden in De Bilt komt recordlaat

  Record: eerste dag najaar met maximum beneden 10 graden in De Bilt nooit zo laat

  Aangemaakt: 16 nov 2020, 06:14 uur

  Niet eerder kwam de eerste dag van het najaar met een maximumtemperatuur beneden 10 graden in De Bilt zo laat als dit jaar. Sinds de zomer komt het kwik op het hoofdstation nog altijd in de dubbele cijfers uit en dat is een record. Het vorige record dateert van 2005 toen het op 16 november voor het eerst geen 10 graden meer werd.

  Het record van vandaag is de zoveelste in een reeks bijzondere records die deze november zijn gebroken. Zo was zondag 15 november al sprake van de langste aaneengesloten periode met temperaturen van 10 graden of meer in De Bilt. Op dit moment is de maximumtemperatuur al 230 dagen niet meer beneden 10 graden geweest. 2 november was de warmste novemberdag ooit in De Bilt en op 9 november werd een datum-warmterecord gebroken op het hoofdstation.

  Vroeg in het najaar niet warmer dan 10 graden

  Het record van de vroegste dag na de hoogzomer waarop het in De Bilt geen 10 graden meer werd staat op 25 september 1974. Het werd toen 9,8 graden. In september is de temperatuur op het hoofdstation op slechts drie dagen de hele dag beneden 10 graden gebleven. Naast 25 september 1974 was dat het geval op 29 september 1915 en 28 september 1943. Op die dag in volle oorlog steeg het kwik in De Bilt naar slechts 8,0 graden.

  Vorig jaar kwam de maximumtemperatuur in De Bilt al op 6 oktober voor het eerst beneden 10 graden uit. Dat was bijzonder vroeg, zelfs de op drie na vroegste datum ooit gemeten en ook goed voor een kouderecord. Het was die dag namelijk officieel de koudste 6 oktober ooit gemeten, het gevolg van langdurige regenval.

  Foto: Ben Saanen

  Bekijk hieronder de meest relevante video’s over het weer

  Door: Yannick Damen