Zo winters wordt het deze week

16 januari 2023, 12:30

Gladheid in de winter. Foto: Pia Legerstee - de Vries.

Deze week doet de winter een kleine poging om zijn intrede te doen in ons land. Of dat gaat lukken en of we ook sneeuw kunnen verwachten vertellen wij jou in dit artikel.

In tegenstelling tot de afgelopen weken komt de wind deze week uit een meer west tot noordwestelijke richting. Hierdoor zijn we terecht gekomen in koudere lucht waardoor we vandaag al te maken hebben met beduidend lagere temperaturen. Van noord naar zuid komen de maxima uit tussen 3 en 5 graden. Dit gaat gepaard met een neerslaggebied dat over het land trekt. Vanavond trekt dit gebied via het oosten weg. Mogelijk valt hier en daar een vlok kletsnatte sneeuw.

Voor en uitgebreid weerbericht kun je terecht op onze site.

Eerste officiële vorst van 2023

Vanavond vallen nog enkele (winterse) buien bij temperaturen een paar graden boven het vriespunt. Komende nacht is het overwegend droog en komen brede opklaringen voor. In de tweede helt van de nacht of in de vroege ochtend van dinsdag kan de eerste uitgebeide vorst van 2023 zijn intrede doen. Hierdoor moeten we in de ochtenduren mogelijk rekening houden met bevriezing van natte weggedeelten.

Vooral donderdag mogelijk even wit

De rest van de week verloopt een stuk minder nat dan dat we inmiddels gewend zijn. Dinsdag en vrijdag is het overwegend droog en schijnt de zon geregeld. Hierbij liggen de maxima rond een graad of 4 in een groot deel van het land. Op de Waddeneilanden kan dinsdag een enkele winterse bui vallen.

Woensdag begint droog maar vanaf de tweede helft van de middag komen enkele (winterse) buien voor. Donderdag staan meer buien op de planning. Op beide dagen ligt de middagtemperatuur tussen 3 en 5 graden. Tijdens fellere buien kan het kortstondig even wit worden en daalt de temperatuur richting het vriespunt. De kans hierop is het grootst in de nacht naar donderdag of in de vroege ochtend van vrijdag. In de nachten daalt de temperatuur op uitgebreide schaal rond of onder het vriespunt. Hierdoor moeten we vooral in de ochtenduren soms rekening houden met gladheid.

Schaatsliefhebbers kunnen hun schaatsen voorlopig in de kast laten liggen. Al met al krijgen we deze week wel te maken met een licht winters weertype, maar van een serieuze winterperiode met matige vorst en ijsdagen is zeker geen sprake.

Berend van Straaten

Berend van Straaten

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black