Grote kans op nat pak en wegwaaiende hoedjes op Prinsjesdag

15 september 2023, 14:30

Rijtoer door Den Haag op Prinsjesdag, foto: Gieny Westra

Komende dinsdag is het weer Prinsjesdag en de paraplu lijkt dit jaar goed van pas te komen. De wisselvalligheid neemt komende week namelijk flink toe. Een eerste blik op het weer tijdens Prinsjesdag lees je hier.

Het weekend verloopt juist ronduit zonnig en een stuk warmer dan normaal voor de tijd van het jaar. Voor alle details over het weekend kun je hier terecht.

Wisselvalligheid neemt toe

Maandag zoekt de wind de zuidwesthoek op en dit gaat gepaard met een toename in de wisselvalligheid. Verspreid over het land komen enkele regen- of onweersbuien voor. Het is dan nog wel vrij warm met maxima die in Den Haag uitkomen rond een graad of 24.

Lees ook: Dit is normaal op Prinsjesdag

Stevige wind

Als we dan naar Prinsjesdag kijken ziet het weerbeeld er niet heel gunstig uit. We zijn dan inmiddels beland in wat koelere lucht en dat is goed terug te zien aan de temperatuur. Het wordt hooguit een graad of 19 in Den Haag. Dit zijn overigens zeer gebruikelijke waarden voor de tijd van het jaar, maar het voelt wat frisser. De wind is namelijk nadrukkelijk aanwezig en ook de buienkans is groot. De bewindslieden moeten dus rekening houden met een nat pak en de vrouwen moeten ook oppassen dat de wind hun hoedje niet wegblaast.

Gedurende de dag trekken enkele stevige buien over het land. Mogelijk ook met onweer. Helemaal verregend verloopt de dag waarschijnlijk niet, maar de onzekerheid is nog groot. Het zou zomaar kunnen zijn dat er veel droge momenten zijn waarbij de zon schijnt, maar het kan ook flink tegenvallen en met regelmaat flink doorplenzen. Het is in ieder geval verstandig om de regenradar deze dag in de gaten te houden. Er staat een (vrij) krachtige zuidwestenwind en tijdens buien komen mogelijk windstoten voor tot 70 km/uur.

Vanwege de uitzonderlijk hoge temperaturen van afgelopen tijd is het zeewater op dit moment erg warm. Ook de lucht op 5 km hoogte in de atmosfeer is dinsdag koud, waardoor het temperatuurverschil tussen het zeewater en hogerop in de atmosfeer erg groot is. Daardoor kan het zeker in de kustgebieden mogelijk een stuk natter zijn dan in het binnenland en ook onweer is mogelijk bij de buien.

Lees ook: Dit is kustconvergentie

Berend van Straaten

Berend van Straaten

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black