Helene als zware storm naar Ierland

12 februari 2019, 15:53

Orkanen
Ierland-storm-Ophelia-1279x600
Ierland-storm-Ophelia-1279x600
Ierland-storm-Ophelia-1279x600

Vanavond en vannacht trekt ex-orkaan Helene als tropische storm over het uiterste westen van de Azoren. Het komt daarbij tot windkracht 11 (zeer zware storm) met zeer zware windstoten tot 140 km/uur. Helene trekt komende dagen noordoostwaarts en zal maandag over Ierland trekken. Er is dan sprake van een zware storm (10 Bft.) met zeer zware windstoten van 130 km/uur. Aan de oostkant van Helene blaast een zuidenwind zeer warme lucht naar Nederland. Dinsdag wordt het 24-30 graden!

De westelijke eilanden Corvo en Flores krijgen vandaag de meeste wind te verwerken. Hoe oostelijker op de Azoren des te minder van de passage van Helene te merken is. Wel moet op alle eilanden rekening worden gehouden met stevige onweersbuien. Neerslaghoeveelheden van meer dan 100 mm blijven waarschijnlijk ten westen van Corvo en Flores.

Helene-bij-de-Azoren
Helene-bij-de-Azoren

Tropische storm Helene ligt vanavond boven de westelijke Azoren. Onderin de kaart is ‘stormzusje’ Joyce te zien. Rood betekent stormkracht.

Ierland maandag zware storm

De storm trekt na de passage van de Azoren in snel tempo naar Ierland. Maandagavond komt Helene daar als een zware storm aan. Aan de zuid- en oostkust is kans op zeer zware windstoten tot circa 130 km/uur. Op de Ierse Zee kan de wind nog heviger uitpakken.

Vervolgens trekt storm Helene dinsdag over Schotland en het noorden van Engeland. Daarbij is kans op veel regen en zware windstoten. Vooral in de heuvels kunnen zeer zware windstoten van meer dan 100 km/uur optreden. Aan de westkust kan het stormen, met windkracht 9. Boven Schotland raakt Helene haar stormkracht kwijt.

Helene-bij-Ierland
Helene-bij-Ierland

Maandagavond krijgt de zuidkust van Ierland te maken met de stormwinden van Helene.

Nazomer in Nederland dankzij Helene

Doordat Helene van de Azoren naar Ierland trekt, wordt met een zuidenwind zeer warme lucht het Europese continent ingeblazen. Ook is er veel ruimte voor de zon. Hierdoor stijgt de temperatuur naar zeer hoge waarden voor de tijd van het jaar. Dinsdag wordt in Nederland de warmste dag met maxima van 24 graden op de Waddeneilanden, 25-27 in het westen en noorden en 28 graden in het midden, oosten en zuiden. In het oosten van Brabant en in Limburg wordt het 29 of 30 graden. De temperatuur ligt daarmee zo’n 10 graden boven normaal!

Woensdag blijft de wind in de zuidhoek, waardoor het opnieuw warm wordt met 22-28 graden. Daarna wordt het geleidelijk minder warm en stijgt de kans op een bui. Veel regen wordt voorlopig echter niet verwacht.

Gelukkig haal je de beste spullen gewoon in eigen land via eBay! Profiteer nu van extra voordeel dankzij onze unieke coupons en kortingscodes!

Foto: EPA

Jaco van Wezel

Jaco van Wezel

Meteoroloog en redacteur

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven