Weekverwachting: vrij koud met lichte vorst

15 januari 2023, 19:15

Weekverwachting
Bij koud winterweer is het belangrijk om je warm aan te kleden. Foto: Francien Tax

De laatste weken viel bijna dagelijks (flink) wat regen, maar de komende week ziet het weerbeeld er duidelijk droger uit. Bovendien is het een stuk kouder dan we gewend zijn. De details voor het weer de komende week lees je in deze weekverwachting.

Het is tot dusver een kletsnatte maand. Normaal valt over de gehele maand januari gemiddeld over het land 72 millimeter. Veel plaatsen hebben deze hoeveelheid al ruimschoots overschreden en daar staat de teller zelfs op meer dan 100 mm. Het is dan ook niet gek dat het waterpeil in onze rivieren hoog staat en dat gemalen op volle toeren draaien.

Bij de start van de week wordt opnieuw flink wat neerslag verwacht. Vanuit het zuiden trekt maandag een gebied met regen over het land naar het noordoosten. Doordat de intensiteit van de neerslag toeneemt en de temperatuur daalt, kan er ook op veel plaatsen natte sneeuw vallen. Tot een sneeuwdek zal het echter niet komen, hooguit blijft er wat sneeuw/drap liggen op auto’s, het grasveld of op de tuintafel. De temperatuur loopt op naar maximaal 4 graden, maar tijdens neerslag is het maar een graad of 1.

Lees ook: Hoe ontstaat sneeuw

Eindelijk droger

Vanaf dinsdag kan het land opdrogen. Er valt nog slechts een enkele winterse bui en dan vooral in de kustgebieden. Donderdag is op meer plaatsen wat (winterse) neerslag mogelijk. Op de meeste dagen is het droog en bovendien breekt geregeld de zon door. Dan ziet het er toch een stuk vriendelijker uit om een wandelingetje te maken. De wind houdt zich koest en de temperatuur komt overdag uit op 2 tot 4 graden.

Tijdens de nachten daalt de temperatuur tot onder het vriespunt. Veelal vriest het licht, maar bij langdurige opklaringen kan het kwik soms ook dalen naar -5 graden en dan spreken we van matige vorst. Handschoenen, sjaal en een muts kunnen dus weer uit de kast gehaald worden als je vroeg de deur uitgaat.

De details voor het weer lees je in het meest uitgebreide weerbericht van Nederland.

De strooiwagens moeten weer regelmatig de weg op. Foto: Ton Wesselius
De strooiwagens moeten weer regelmatig de weg op. Foto: Ton Wesselius

Toenemende kans op gladheid

Doordat de temperaturen tijdens de donkere uren dalen tot onder het vriespunt, kan het lokaal ook glad zijn. Niet alleen door enkele winterse buien, maar de eerste dagen vooral door bevriezing van natte wegdelen. Hou dus rekening met de omstandigheden als je de weg op gaat, want in woonwijken en op stoepen wordt niet gestrooid.

Blijft het voorlopig koud? Je leest het in onze maandverwachting.

Dit weekbericht is tot stand gekomen in samenwerking met Upday.

Upday logo

Rico Schröder

Rico Schröder

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven