Nog nooit zo'n lange periode zonder regen

15 juni 2023, 09:00

Droge gronden in Friesland, 10 juni 2023 Foto: Lars

Het is je vast niet ontgaan, maar het is al een tijdje droog in ons land. De laatste keer dat er regen is gevallen in de Bilt was zelfs op 13 mei! Dat betekent dat we nu al 34 dagen op rij geen meetbare neerslag hebben gemeten. Wat voor gevolgen dit heeft en of er binnenkort wel regen in de vooruitzichten zit vertellen wij jou in dit artikel.

Dat we 34 dagen op rij geen regen hebben gehad in grote delen van ons land is echt zeer uitzonderlijk. Hiermee is het oude record uit 2007 verbroken. Toen viel er van 4 april tot en met 6 mei 2007 geen druppel in De Bilt.

Hoelang wordt het record nog aangescherpt?

Vandaag staat er geen regen op het programma en dat betekent dat we een absoluut record hebben voor de langste periode zonder meetbare neerslag in De Bilt. Ook de rest van de week is het de zon die het weerbeeld domineert en is er wederom geen sprake van neerslag. Dat betekent dat het record zeker met een paar dagen wordt aangescherpt.

Voor alle details over het weer deze week kun je terecht in het meest uitgebreide weerbericht van Nederland.

De zomer is nog maar net begonnen en als we net zo’n hete en droge zomer krijgen als vorig jaar hebben we een groot probleem. Toch lijkt er volgende week een kleine weersomslag aan te komen. De wind draait mogelijk meer richting het westen waardoor vochtige lucht ons land kan bereiken. Vanaf maandag neemt dan ook de buienkans toe. De kans op neerslag in de eerste helft van volgende week ligt dagelijks tussen 30 en 60%.

Die percentages hebben we de afgelopen weken niet gezien en dus is het toch wel aannemelijk dat we volgende week eindelijk weer wat regen kunnen verwachten. Daarmee zou dit uitzonderlijke record tot een einde komen, maar of het ook het neerslagtekort laat dalen is nog maar de vraag.

Neerslagtekort loopt verder op

Het neerslagtekort loopt al een tijdje gestaag op. Op een droge en zonnige dag verdampt er zo’n 4 mm. Op 13 mei was er zelfs nog geen sprake van een neerslagtekort en stond de teller op 0 mm. Doordat we ontzettend veel droge en zonnige dagen hebben gehad is het neerslagtekort sinds half mei gestegen naar maar liefst 126mm. Dat is inmiddels ver boven gemiddeld en boven vorig jaar! Deze week komen we zelfs al uit boven de 5% droogste jaren ooit gemeten. Dat is goed te zien in onderstaande prognose.

En dan hebben we nog geluk, door het extreem natte voorjaar hadden we tot en met begin mei een hele goede uitgangspositie. Indien dit niet het geval was geweest waren de problemen nu al een stuk grootschaliger. Door de mogelijk toename in wisselvalligheid vanaf volgende week neemt de kans op een afvlakking van het neerslagtekort wel toe.

Van een daling lijkt echter geen sprake, omdat de buien vaak plaatselijk zijn en er dus ook grote gebieden zijn die het mogelijk gewoon droog houden. Daarnaast zijn plensregens niet het meest effectief tegen droogte. De regen valt in te korte tijd om goed de bodem in te zakken en veel zal afstromen naar sloten en rioleringen. Bovendien is er nu sprake van een kurkdroge bodem. Bij zware regenval slaat die bodem dicht en daardoor wordt de regen nog moeilijker opgenomen.

Gevolgen voor de natuur

De meeste grondwaterstanden in ons land zijn op dit moment nog normaal. Dit hebben we vooral te danken aan ons extreem natte voorjaar. "De grondwatervoorraden zijn nog redelijk op peil en veel gewassen kunnen op eigen kracht nog water vinden" aldus een woordvoerder van het Land- en Tuinbouw Organisatie Nederland (LTO).

Toch wordt het op sommige plekken in ons land wel echt een stuk droger. Dit is ook goed te zien aan bijvoorbeeld de bermen langs de wegen die steeds vaker geel en groen kleuren. Ook vele zandgronden zijn inmiddels aan het verdrogen, vele gronden worden daarom ook al dagelijks beregend.

Fruitbomen worden beregend tegen de droogte. Foto: Fas Vermeulen
Fruitbomen worden beregend tegen de droogte. Foto: Fas Vermeulen

Daarnaast verdrogen steeds meer grassoorten, mede omdat zij het meeste water uit de toplaag van de bodem halen. Hier zit echter wel een klein lichtpuntje aan voor de mensen met hooikoortsklachten. Doordat de grassoorten verdrogen worden er uiteindelijk stukken minder pollen geproduceerd. Als jij allergisch bent voor deze graspollen kan jij de komende tijd dus iets minder klachten verwachten.

Het waterpeil van zowel de Rijn als de Maas is al een tijdje flink aan het dalen. Zo is de Rijn inmiddels onder de 8 meter boven NAP terechtgekomen en dat is veel lager dan gemiddeld. Toch zitten we nog ver weg van het recorddroge jaar 1976, maar ook in 2020 en 2022 was de waterstand in de grote rivier een stuk lager. Naar verwachting blijven de rivierstanden de komende tijd iets dalen, maar zal het geen problematische waarden aannemen.

Voor al het nieuws omtrent de droogte kun je hier terecht

Berend van Straaten

Berend van Straaten

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black