Mogelijk vroege start Atlantisch orkaanseizoen

14 mei 2020, 21:02

Buitenland
atlantisch-orkaan-seizoen-epa-1280x600
atlantisch-orkaan-seizoen-epa-1280x600
atlantisch-orkaan-seizoen-epa-1280x600

Het Atlantisch orkaanseizoen start dit jaar mogelijk eerder. Als een lagedrukgebied nabij de Bahama’s komende dagen ontwikkelt tot een tropische storm, dan krijgt deze de naam Arthur en is het stormseizoen afgetrapt.

Er is momenteel circa 70 procent kans dat de tropische depressie zich ontwikkelt. Als deze zich verder ontwikkelt tot tropische storm, een level hoger dan een depressie, dan krijgt het een naam. Die kans is circa 50 procent. Een tropische depressie wordt een tropische storm als het stormkracht bereikt. Dat wil zeggen een gemiddelde wind van 9 Bft.

Formele start Atlantisch orkaanseizoen op 1 juni

Het formele stormseizoen van de Atlantische Oceaan loopt van 1 juni tot en met 30 november. Die periode is gebaseerd op gemiddelden op lange termijn. Volgens de Amerikaanse National Oceanic and Atmospheric Administration, het Amerikaanse wetenschappelijke bureau dat verantwoordelijk is voor de weersverwachtingen, telt een typisch Atlantisch orkaanseizoen meestal zes orkanen. Door de klimaatverandering kunnen deze echter wel eerder of later in het kalenderjaar voorkomen.

Lees alles over orkanen.

Als de depressie inderdaad aansterkt tot de eerste tropische storm van het seizoen, dan begint dat dit jaar voor het zesde jaar op rij eerder dan gewoonlijk. Vorig jaar was het tropische storm Andrea die het seizoen eerder inluidde, en wel op 20 en 21 mei. En in 2017 was tropische storm Arlene erg vroeg, op 19 tot 21 april.

Foto: EPA

ANP/Weeronline

ANP/Weeronline

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven