Weeronline
Weeronline
  Droogte houdt aan in oosten en zuiden

  Droogte houdt aan in oosten en zuiden

  Aangemaakt: 13 aug 2019, 21:37 uur

  De droogte in het oosten en het zuiden van Nederland houdt ondanks de recente regenval aan. In de droogtemonitor van de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW) staat dat vooral gebieden op hoge zandgronden nog erg te lijden hebben onder de droogte. Natuur en landbouw staan daardoor onder druk.

  In het stroomgebied van de grote rivieren de Rijn en de Maas is wel voldoende water. Ook daar is volgens de droogtemonitor nog sprake van droogte, maar die wordt niet erger. Het regenachtige weer van de afgelopen week helpt daar aan mee.

  Neerslagtekort groot

  Het neerslagtekort ligt landelijk gezien op 182 millimeter, dat is meer dan het gemiddelde tekort in augustus van 100 mm. In 2018 lag het echter nog hoger, toen was er een neerslagtekort van 300 mm.

  Neerslagtekort op 13 augustus 2019

  Bron: KNMI

  Het landelijk gemiddelde neerslagtekort is opgebouwd uit grote verschillen. In het oosten van Noord-Hollland, het oosten van Zuid-Holland en in Utrecht is het gebrek aan neerslag het kleinst. Er is daar sprake van een tekort van 80-120 mm. Dat is een vrij normaal tekort voor halverwege augustus. Aan de westkust van Zuid-Holland en Noord-Holland is het tekort groter met zo’n 180 mm en dat is wel 30-60 mm meer dan gebruikelijk!

  Neerslagtekort landelijke kaart tot en met 13 augustus

  Neerslagtekort landelijke kaart tot en met 13 augustus. Bron: KNMI

  270 mm te weinig regen

  Een heel ander beeld zien we in Zeeland, het oosten van Noord-Brabant, Limburg, de Achterhoek, Overijssel, Drenthe, Groningen en Friesland. Daar is op grote schaal sprake van een tekort van 170-260 mm. In Twente is het tekort lokaal zelfs groter dan 270 mm. Normaal is het tekort in de meeste van deze gebieden 60-100 mm. Daarmee zijn dit in ons klimaat meestal de natste gebieden. In Zeeland is een tekort van 90-150 mm gebruikelijk.

  Deze dagen trekken geregeld stevige buien over het land. En wordt een verdere toename van de droogte voorkomen. Al valt lang niet overal elke dag regen. In Limburg is vandaag nauwelijks iets gevallen.

  Lees in weerbericht Nederland meer over de buien van komende dagen.

  Foto: ANP

  Door: ANP/Weeronline