Weeronline
Weeronline

  Hoge zonkracht de komende dagen: smeer je goed in!

  Aangemaakt: 13 mei 2020, 07:17 uur

  De zonnebrandcrème is de komende dagen nodig. De temperatuur is de eerste dagen weliswaar aan de lage kant, maar daar heeft de zon geen boodschap aan. Met zonkracht 6 kan een lichte huid al in een kwartier verbranden. In het weekend kan de zonkracht in het zuiden zelfs 7 zijn en dat is bijzonder hoog voor de tijd van het jaar.

  De temperaturen zijn aan de frisse kant tot aan het eind van deze week. De zon schijnt flink en het is daarom verleidelijk om de warmte van de felle meizon te pakken. Uit de wind is het dan ook voor het gevoel heel aangenaam om in de tuin of op het balkon van de zon te genieten. De zonkracht is al hoog en is de komende tijd zes, wat betekent dat een lichte huid al na ongeveer een kwartier kan verbranden.

  De zon is de komende dagen het krachtigst in het zuiden. Daar is de UV-index zes en in het weekend zelfs een zeven. Bij een zonkracht 7 kan de onbeschermde lichte huid al na 10 minuten verbranden en een dergelijke hoge zonkracht is ruim een maand voor de langste dag toch wel bijzonder. Normaal is de zonkracht in juni zeven en soms zelfs acht. Halverwege mei is zonkracht 5-6 gebruikelijk.

  Vergeet ook niet bij lage temperaturen in te smeren

  Een vaak gehoorde opmerking is dat je bij een hogere temperatuur sneller verbrandt. Toch is dat niet zo, want verbranding is puur afhankelijk van de kracht van de zon en hoe licht je huid is. Ook al is de temperatuur de komende dagen aan de lage kant, je kan net zo snel verbranden als wanneer het 25 graden is.

  Wel verbrand je sneller wanneer je op een luchtbed dobbert, met een bootje vaart of als je langs het water loopt. Het water werkt als een soort spiegel, waardoor extra veel zonnestralen de huid bereiken. Ook op een zandstrandje verbrand je sneller, want zand weerkaatst ook een deel van het zonlicht.

  Lees hier meer over de kracht van de zon.

  De temperaturen gaan langzaam weer omhoog

  Tot in het weekend is de temperatuur laag voor de tijd van het jaar. Woensdag en donderdag is het 10-11 graden in het noorden en 14-15 in het zuiden. Vrijdag wordt het 13-17 graden en zaterdag wordt het 14-18 graden. Zondag kan het in het zuiden en zuidoosten 20 graden worden. Het weerbeeld laat veel zon zien, maar zo nu en dan wordt de zon afgeschermd door wolken.

  Ook volgende week is de zonkracht met een UV-index van 6-7 erg hoog voor de tijd van het jaar. Met temperaturen van 17-23 graden is het dan heel verleidelijk om van de zon te genieten, maar vergeet de zonnebrandcrème niet!

  Foto: Jolanda Bakker

  Door: Rico Schröder