Grondwaterpeil ver boven gemiddeld door vele regen

13 november 2023, 13:25

Wateroverlast
Ondergelopen polders. Foto: ANP / VINCENT JANNINK

Er is de afgelopen tijd veel regen gevallen, waardoor het grondwaterpeil bovengemiddeld hoog staat en weilanden deels onder water staan. Meer voorspelde regen doet het grondwaterpeil verder stijgen en smeltende sneeuw in de Alpen leidt tot hogere rivierstanden in Nederland.

De herfst draait op volle toeren deze dagen. Sterker nog, de afgelopen weken is het ronduit wisselvallig met bijna dagelijks flinke neerslaghoeveelheden. Zeker in de kustgebieden in het westen regende het de afgelopen tijd flink, waardoor er lokaal wateroverlast is ontstaan. Sinds 1 november is in de kop van Noord-Holland lokaal al meer dan 160 mm regen gevallen!

Op sommige plaatsen staat het grondwater hoger dan tijdens de hoogste pieken in de winter. De komende dagen blijft het wisselvallig met dagelijks kans op regen en buien. Verwacht wordt dat het grondwaterpeil verder zal stijgen.

Ook hogere rivierstanden

Omdat de grond al behoorlijk verzadigd is en het regenwater daardoor slecht kan opnemen, loopt het water naar sloten, die hierdoor overlopen. Als gevolg daarvan staan verschillende weilanden deels onder water. Ook worden er hogere rivierstanden verwacht. In de Alpen, waar het veel gesneeuwd heeft, dooit het momenteel en wordt veel regen verwacht. De gevallen sneeuw smelt daardoor en zorgt in Nederland voor extra veel water in de rivieren.

Om te kijken wanneer wij nog regen kunnen verwachten kun je terecht in het meest uitgebreide weerbericht van Nederland.

ANP/Weeronline

ANP/Weeronline

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven