Weekverwachting: sterk oplopende temperaturen

12 juni 2022, 19:10

Heerlijk weer komende week voor vakantiegangers in eigen land. Foto: Jolanda Bakker

De temperaturen gaan komende week duidelijk omhoog. Maandag wordt er met een noordwestenwind nog relatief koele lucht aangevoerd, maar de dagen daarna warmt het dagelijks steeds verder op. Vanaf woensdag is het op veel plaatsen zomers warm met temperaturen boven 25 graden. Aan het eind van de week zijn zelfs tropische temperaturen van 30 graden of meer mogelijk. De details lees je in deze weekverwachting.

Na een vrij zonnig en aangenaam weekend ziet het weerbeeld er maandag anders uit. De noordwestenwind is matig, soms vrij krachtig, windkracht 3 tot 5 en voert relatief koele lucht aan. De temperatuur loopt op naar 16 graden op de Waddeneilanden en naar 21 in het zuidoosten. Op veruit de meeste plaatsen is het 17 tot 19 graden. Het weerbeeld laat een mix zien van zon, wolken en vooral in het noorden ook een paar buien.

Dinsdag staat er duidelijk minder wind en warmt het weer enkele graden op. De temperatuur stijgt naar 19 tot 24 graden. De zon schijnt flink en het blijft droog. Het is dan ook een heerlijke dag voor een wandeling, fietstocht of een terrasje. Let wel goed op de zonkracht, want die is 7. Dat betekent dat de onbeschermde huid met 10-25 minuten kan verbranden.

Lees ook: dit is de kracht van de zon

Het is heerlijk weer om buiten te zijn. Foto: Ton Wesselius
Het is heerlijk weer om buiten te zijn. Foto: Ton Wesselius

Later in de week zomers tot tropisch warm

Vanaf woensdag schijnt de zon flink en lopen de temperaturen verder op. Landinwaarts wordt het dan zomers warm met waarden van 25 tot 28 graden. In de kustgebieden is het met 22 tot 25 graden ook warm en wellicht voor velen wat aangenamer. Een verkoelende zeewind kan wel de temperatuur later op de dag flink doen dalen. Smeer je goed in als je buiten bent, want de zonkracht is 8. De onbeschermde huid verbrandt dan met 10-15 minuten.

Vrijdag en zaterdag stijgt de temperatuur in het zuiden en zuidoosten naar tropische waarden van 30 graden of meer, maar het is nog onzeker hoe warm het precies wordt. Mogelijk komt de temperatuur op meerdere plaatsen in het land in de buurt van of boven 30 graden uit. Vooralsnog worden temperaturen van 25 tot 29 graden verwacht en dat is voor velen warm zat.

Of de warmte na zaterdag aanhoudt of dat regen- en onweersbuien de warmte verdrijven lees je dagelijks in het meest uitgebreide weerbericht van Nederland.

Deze weekverwachting is tot stand gekomen in samenwerking met Upday.

Upday logo

Rico Schröder

Rico Schröder

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black