Zomervakantie weerbericht: zo lang kan je genieten van droog en warm zomerweer

11 augustus 2021, 07:30

Vakantieweer
fietsen-augustus-1280x600-e1535650960963

Alle regio’s in Nederland hebben nog minstens een week zomervakantie. De afgelopen periode was het vaak wisselvallig en koel, maar na vandaag komt daar verandering in. Zeker de komende dagen beloven vrij zomers te worden. Hoe lang je van dat zomerse weer kan genieten, lees je in ons nieuwe zomervakantie weerbericht.

We hebben een flink wisselvallige periode bijna achter de rug. De laatste tijd vielen vaak stevige buien, ook de temperatuur was niet bepaald hoogzomers te noemen. Deze zomer wist zelfs een recordaantal zeer natte dagen neer te zetten, niet iets waar een zomerliefhebber van droomt. Vanaf vandaag wordt het wisselvallige patroon doorbroken: grotendeels droog, meer zon én -niet geheel onbelangrijk- hogere temperaturen.

Zon en sluierwolken

Vandaag zien we op veel plaatsen de zon geregeld schijnen. Met name in het oosten en noorden ontstaan in de loop van de dag stapelwolken, waardoor de zon het regionaal wel even moeilijk kan hebben. In het noorden is ook een lokale bui niet uitgesloten. In het westen en zuiden heb je vooral met sluierwolken te maken, maar daar schijnt de zon goed doorheen. De temperatuur loopt op naar waarden rond een aangename 21 graden aan zee, landinwaarts kan ruim 24 graden worden. Veel wind is er niet.

Donderdag en vrijdag is het nagenoeg overal droog. De wind blijft veelal zwak en op veel plaatsen in het binnenland loopt de temperatuur op naar zomerse waarden rond 25 graden, lokaal zelfs nog wat hoger. De zon laat zich veelvuldig door de sluierwolken zien, alleen diep landinwaarts kunnen nog wel wat stapelwolken ontstaan. Kortom: ideaal weer om lekker naar buiten te gaan. Smeer jezelf wel goed in, want de zon is nog altijd krachtig!

Sluierwolken. Foto: Jolanda Bakker.
Sluierwolken. Foto: Jolanda Bakker.

Op veel plaatsen zien we de komende dagen zon en sluierwolken. Foto: Jolanda Bakker.

Koeler weekend

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: dit weekend duikelt de temperatuur behoorlijk naar beneden. De wind draait naar het westen en neemt ook nog eens in kracht toe. Koudere lucht stroomt naar ons land, waardoor het op veel plaatsen hooguit 23 graden wordt. Zeker in de avonduren koelt het vrij snel af, waardoor lekker lang buiten zitten er niet echt bij is.

Het weerbeeld is overigens zo slecht nog niet. Ja, er trekken wat buien over ons land, maar veruit het grootste deel van de dag is het droog met op veel plaatsen van tijd tot tijd ruimte voor de zon. Sterker nog, de meeste buien vallen dit weekend waarschijnlijk in de nacht naar zondag en zondagochtend vroeg. Zondagmiddag kunnen we hooguit een enkele bui verwachten, vooral in het noorden van het land.

Wanneer je dit weekend ’s middags wat van plan bent, moet je ook dan de zonkracht echt niet onderschatten. Ondanks de lagere temperaturen kan ook dit weekend een onbeschermde huid binnen een half uur verbranden.

Wandelaars aan het strand tijdens een koele dag in de zomer met vrij veel bewolking
Wandelaars aan het strand tijdens een koele dag in de zomer met vrij veel bewolking

Dit weekend kan je prima op het strand wandelen. Een vest is echter geen overbodige luxe. Foto: Jolanda Versteegen.

Voorlopig geen hoogzomers weer

Na het weekend houdt het vrij koele weer aan. Buien trekken vaker over ons land en lucht vanaf de Noordpool komt zelfs in onze omgeving terecht. De temperatuur haalt met moeite 20 graden op de warmste plaatsen en met een stevige wind van zee is het zeker in de kustgebieden gerust fris te noemen.

Hoogzomers weer zit er voorlopig ook niet in. Tot diep in volgende week blijft de wind vanaf zee waaien. Het enig lichtpuntje is dat richting volgend weekend de kans op buien wel kleiner wordt.

Houd de ontwikkelingen van het zomerweer bij in het meest uitgebreide weerbericht van Nederland.

Hoofdfoto: Adobe Stock / Kzenon

Author Image

Wilfred Janssen

Meteoroloog

Reageer via Facebook

Vakantieweer-nieuws

Meer Vakantieweer-nieuws next-arrow-blue

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black