Tweede supermaan van het jaar op komst

11 juli 2022, 08:00

De supermaan in juni was uitstekend te zien, zoals hier in Nijmegen. Foto: Paul Beckers

Na de supermaan in juni, ook wel superaardbeienmaan genoemd, is de volgende volle maan in deze julimaand ook gelijk weer een supermaan. Belemmeren wolken het zicht op de zogeheten supergraanmaan of superdondermaan?

De afstand tussen de aarde en de maan verschilt gedurende het jaar. Dit komt omdat de maan niet in een perfecte cirkel, maar in een eivorm om de aarde heen draait. De ene helft van het jaar staat de maan dus dichter bij de aarde. Bij een supermaan is de afstand tot de aarde in deze baan het kortst. De maan lijkt hierdoor groter en feller in vergelijking met een “gewone” volle maan. Om precies te zijn: 7% groter en maar liefst 14% helderder!

Twee supermanen op rij

In juni was sprake van een supermaan, ook wel de superaardbeienmaan genoemd vanwege de start van het aardbeienseizoen. Omdat de maan zich nu in het kortste stuk van de baan bevindt, is de volgende volle maan weer een supermaan. Op woensdag 13 juli is de supermaan om 20:38 uur het dichtst bij de aarde, maar we moeten nog even wacht tot na zonsondergang voor het beste zicht. De maan komt om 22:30 uur op en verdwijnt de volgende ochtend weer om 4:21 uur.

De supermaan is een fotogeniek verschijnsel! Foto: Angeline de Vogel
De supermaan is een fotogeniek verschijnsel! Foto: Angeline de Vogel

Supergraanmaan of superdondermaan

De supermaan in juli wordt ook wel de supergraanmaan of superdondermaan genoemd. Dit komt omdat in deze tijd van het jaar de eerste graansoorten geoogst kunnen worden. Het kan geregeld stevig onweren in deze zomerse julimaand en dat is de verklaring voor de tweede naam van deze supermaan.

Volle maan 2022. Bron: Weeronline.
Volle maan 2022. Bron: Weeronline.

Heldere omstandigheden?

Deze week hebben we met zonnig zomerweer te maken. Overdag komen vaak wat stapelwolken tot ontwikkeling die met het vallen van de avond weer snel oplossen. Het tweede deel van de avond en de nacht verlopen vervolgens grotendeels helder. Woensdagavond is de wind gedraaid naar het noordwesten, waardoor mogelijk wel wat wolkenvelden vanaf de Noordzee over zullen drijven. In het noorden is de kans op een volledig bewolkte hemel iets minder dan 30%. In het midden van het land is deze kans al afgenomen tot minder dan 20%. Gemiddeld genomen is de kans dus groot dat we de supermaan goed kunnen bekijken. De temperatuur ligt daarbij tussen 14 graden in het noorden en 18 graden in het zuiden.

Check de laatste verwachting in het uitgebreide weerbericht.

Author Image

Roosmarijn Knol

Meteoroloog

Reageer via Facebook

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black