Vorst op komst: bescherm je planten

11 april 2021, 07:50

Heb je al zomerplanten of andere vorstgevoelige planten in je tuin staan, dan is het de komende nachten opletten geblazen. Na het weekend kan het namelijk gaan vriezen. Dek je zomerplanten dus goed af of zet ze binnen. In dit artikel lees je hoe koud het precies wordt.

De eerste koude nacht krijgen we al in de nacht van zondag op maandag. In het binnenland daalt de temperatuur naar 0 tot -3 graden en lokaal kan het zelfs 4 graden vriezen. Aan de grond is het nog kouder met minima tot -7 graden! Het koudst is het in het zuiden en oosten op het platteland, maar ook binnen de bebouwde kom kan het vriezen.

Zomerplanten in bloei in april voor ijsheiligen

Foto: Anne Kuipers

Heb je al zomerplanten in je tuin gezet, dan is het verstandig om die af te dekken. En planten in potten die niet tegen vorst kunnen, kan je het beste binnen zetten. Ook in de nacht van maandag op dinsdag en in de nacht van dinsdag op woensdag kan het een paar graden vriezen, mogelijk zelfs -5 graden! Eind van de week wordt het overdag geleidelijk zachter en na vrijdag neemt de kans op nachtvorst sterk af. Meer daarover lees je in het meest uitgebreide weerbericht van Nederland.

Lees ook: Tuinieren in april: dit kun je al voor ijsheiligen doen

Artikel gaat verder onder de foto

Mooie lenteochtend met rijp in de natuur op een plant

Foto: Marieke

Voor fruittelers spannende tijden

Ook voor fruittelers zijn het spannende tijden. De fruitbomen staan namelijk in bloei en door de vorst kunnen de bloesemknoppen kapotvriezen. Wanneer een bloem eenmaal kapot is, kan er geen vrucht meer groeien. Telers beschermen hun bomen door ze nat te spuiten. Ook gebruiken ze weleens vuurpotten om de fruitbomen van warmte te voorzien.

Lees ook: Zo voorkomen telers dat knoppen van fruitbomen kapotvriezen

Hoofdfoto: Bas Huisman

Door: Yannick Damen

Reageer via Facebook