Begin oktober 2023 was recordwarm

11 oktober 2023, 10:20

Terras op de Grote Markt in Breda. Foto: Henk Voermans

De eerste tien dagen van oktober waren uitzonderlijk warm. Met een (over alle dagen en nachten) gemiddelde temperatuur van 16,6 graden werd het oude record uit 2001 (15,0 graden) verpulverd.

Tot datum-warmterecords voor de maximumtemperatuur kwam het niet, al zaten we er soms dichtbij. Wel was het alle tien de dagen aanmerkelijk warmer dan gebruikelijk en verliepen de nachten opmerkelijk zacht. De laagste temperatuur in De Bilt gemeten is 11,6 graden op 8 oktober. Op 7 oktober werd het niet kouder dan 15,4 graden. Ter vergelijking: een minimumtemperatuur van 9 graden is tijdens de eerste tien dagen van oktober gebruikelijk. Hier zaten we dus elke dag fors boven.

De gebruikelijke gemiddelde temperatuur in het eerste deel van oktober, berekend over de jaren 1991-2020, is 12,2 graden. Bijzonder koud was het in 1912 en 1936. In deze twee jaren verliep begin oktober met een gemiddelde temperatuur van slechts 6,8 graden. Dat de kans dat dit komende jaren ooit nog gebeurt nihil is blijft uit de nieuwste klimaatscenario's

Hoe warm het de komende dagen wordt lees je in ons uitgebreide weerbericht.

Lees ook wat normaal weer is in de hele maand oktober en welke extremen er mogelijk zijn.

Johnny Willemsen

Johnny Willemsen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black