Zijn er al signalen die duiden op een witte kerst?

10 december 2023, 07:55

Feestdagen
Kunstijsbaan in Breda tijdens de kerstvakantie. Foto: Henk Voermans

Misschien heb jij al een kerstboom in huis en met de kou en regionale sneeuwval van afgelopen week in het achterhoofd denk je misschien ook aan die ene vraag: krijgen we een witte kerst?

Twee weken vooruit kunnen we slechts een grove trend geven en dit jaar is die erg onzeker. Er wordt geen sterke afwijking van de temperatuur verwacht en dat zou betekenen dat we uitkomen rond een graad of 6. Komt dit uit dan verloopt de kerst groen, maar de kans op een witte kerst is nog niet verkeken. De variatie van de weerverwachting op korte termijn is groter dan de trend van lange termijn-berekeningen die ook niet zijn bedoeld voor een weerbericht.

Vooralsnog kunnen we het beste hopen op een witte kerst (als je daar van houdt), maar hou in gedachten dat een witte kerst niet vaak voorkomt. Het is in ieder geval gunstig dat de trend geen bovengemiddelde temperaturen laat zien. Het huidige zachte weer met maxima rond 10 graden raken we waarschijnlijk kwijt. Lees ook wat het beste weer is voor een witte kerst.

Vorig jaar verdween winterkou

De trend was vorig jaar juist andersom. We hadden toen koud weer waarin ook geschaatst werd en vanaf 19 december werd het zeer zacht. Uiteindelijk was het tijdens kerst 7 tot 12 graden.

Matthijs van der Linden

Matthijs van der Linden

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven