Waar is de zomer gebleven?

01 augustus 2023, 09:30

Maandag was het kletsnat. Foto: Anne-Marie van Iersel

Veel regen, regelmatig een stevige wind en temperaturen die nauwelijks boven de 20 graden uitkomen. De zomer is deze dagen ver te zoeken en dat hebben we te danken aan een sterke westelijke stroming. Hoe dit precies komt en of het binnenkort nog zomers warm vertellen wij jou.

Vandaag is het tijdelijk iets aangenamer. Af en toe valt een enkele bui, maar er zijn ook veel droge en zonnige momenten en dan is het slim om daar gebruik van te maken. Deze momenten zijn deze week namelijk schaars en morgen neemt de wisselvalligheid opnieuw flink toe. Hoe kan het dat het deze dagen zo wisselvallig is en kunnen we binnenkort nog een langere zomerse periode verwachten?

Atmosfeer op slot

Eigenlijk zit het weerpatroon in Europa momenteel vastgeroest. Dit heeft te maken met een stevige westelijke stroming vanaf de Atlantische Oceaan, die ontstaat op de grens met koude lucht boven de noordpool en warme lucht boven de evenaar en Zuid-Europa. Op de grens van beide luchtsoorten ontstaan lagedrukgebieden met regenzones en buien. Deze trekken met een westelijke stroming precies over ons land heen. Daarbij hebben we veel bewolking, vaak regen en gematigde temperaturen van hooguit een graad of 20.

Voor alle details over het weerbericht per dag kun je terecht in het meest uitgebreide weerbericht van Nederland.

Berend van Straaten

Berend van Straaten

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black