Dit is de kans op lekker weer in het paasweekend

01 april 2023, 07:04

Voor sommigen is het paasweekend de ideale gelegenheid voor een eerste kampeerweekend. Foto: Henk Straatman

Het paasweekend is in aantocht. In dat weekend trek je er waarschijnlijk graag weer op uit om te wandelen of fietsen in de natuur, een evenement te bezoeken of om lekker te tuinieren of te relaxen in het park. Maar werkt het weer ook mee?

Vandaag hebben we nog flinke perioden met regen en doet het weer totaal nog niet lenteachtig aan. Meer daarover lees je in ons weerbericht. Het natte weer laten we na vandaag achter ons. Het wordt overwegend droog met veel ruimte voor de zon. Wel is het fris met kans op vorst in de nacht en maxima van 8-11 graden. Zondag maakt een matige noordoostenwind het voor het gevoel nog wat kouder, maar na het weekend neemt de wind af. Op een plekje in de zon kan het dan best aangenaam zijn.

Kans op een bui neemt in aanloop naar Pasen tijdelijk toe

Halverwege komende week stijgt de kans op een enkele bui en krijgen we de zon minder vaak te zien. Maar zoals het er nu naar uitziet wordt het precies in het paasweekend weer een stuk zonniger en de kans op droog weer is 80%!

Hoe warm de aangevoerde lucht is tijdens het paasweekend is nog onzeker. Er is 60% kans op normale tot bovennormale temperaturen. Het meest waarschijnlijk zijn vrij normale maxima van 12 graden op de Wadden tot 15 in het zuidoosten. Er zijn ook berekeningen die het nog een stuk warmer laten worden met 15-20 graden, maar de kans daarop is klein. Met droog en vrij zonnig weer erbij is het prima weer om erop uit te trekken of te tuinieren.

Met wat geluk is het tijdens het paasweekend heerlijk fietsweer. Foto: Albert Thibaudier
Met wat geluk is het tijdens het paasweekend heerlijk fietsweer. Foto: Albert Thibaudier

Omdat Pasen nog een week vooruit is moeten we ook nog rekening houden met een kans van 40% op het aanhouden van het vrij frisse aprilweer. In het koude scenario krijgen we ook met meer bewolking te maken. De details over het paasweekend worden in de loop van de komende week duidelijker en zullen we dan met je delen, maar de eerste vooruitzichten zijn dus zeker niet slecht.

Weer met Pasen varieert sterk door de jaren heen

Het weer met Pasen kan van jaar tot jaar sterk variëren. Dit komt niet alleen doordat de datum van Pasen sterk wisselt, maar ook doordat het weer in de lente altijd grillig is. De laatste stuiptrekkingen van de winter en vroege vleugjes met zomerweer kunnen elkaar snel afwisselen.

Benieuwd waarom Pasen dit jaar op 9 en 10 april valt? Lees dan: Hoe wordt de datum van Pasen bepaald?

Het verschil tussen de warmste Pasen ooit gemeten en de koudste Pasen ooit gemeten is enorm. In 2011 kwam de gemiddelde maximumtemperatuur (gemiddeld over beide dagen) in De Bilt uit op bijna 25 graden. Daar tegenover staat een gemiddelde maximumtemperatuur van 4,2 graden in 1964.

Jaco van Wezel

Jaco van Wezel

Meteoroloog en redacteur

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black